Sarco/Θάλαμος υποβοηθούμενης αυτοκτονίας – AP Photos

Μια 64χρονη Αμερικανίδα έγινε η πρώτη που χρησιμοποίησε τον θάλαμο αυτοκτονίας Sarco στην Ελβετία. Η γυναίκα ταξίδεψε από τις ΗΠΑ με σκοπό να βάλει τέλος στη ζωή της μέσω αυτού του θάλαμου, προχωρώντας στη διαδικασία θανάτου της πατώντας ένα κουμπί. Ο θάλαμος αυτός λειτουργεί αντικαθιστώντας τον αέρα με νιτρικό άζωτο, μειώνοντας το οξυγόνο σε κρίσιμα επίπεδα μέσα σε μόλις ένα λεπτό. Ο θάνατός της επήλθε από υποξία, δηλαδή έλλειψη οξυγόνου.

Πριν από την πράξη της, η γυναίκα εξετάστηκε από ψυχίατρο και έδωσε τη συγκατάθεσή της μέσω ενός βίντεο διάρκειας 4 λεπτών. Σύμφωνα με τη δικηγόρο της, η 64χρονη είχε δηλώσει επιθυμία να πεθάνει το συντομότερο δυνατόν.

Παρούσα στη διαδικασία ήταν η ομάδα της εταιρείας Last Resort, με τον διευθυντή Φλόρινα Βίλετ να επιβλέπει, ενώ ο σχεδιαστής του θάλαμου, Φίλιπ Νίτσκε, παρακολουθούσε τη διαδικασία μέσω μόνιτορ από τη Γερμανία, καταγράφοντας τα επίπεδα οξυγόνου και καρδιακού ρυθμού.

Ο θάλαμος Sarco έχει σχήμα μικρής καμπίνας και ο χρήστης πρέπει να απαντήσει σε μια σειρά ερωτήσεων για να επιβεβαιώσει την ικανότητά του να κατανοήσει τη διαδικασία, προτού ενεργοποιήσει τη ροή του νιτρικού αζώτου. Αναμένεται να χάσει τις αισθήσεις του μετά από λίγες εισπνοές και να πεθάνει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται αυτός ο θάλαμος αυτοκτονίας, ο οποίος έχει προκαλέσει αντιδράσεις και συζητήσεις γύρω από το ζήτημα του δικαιώματος στον θάνατο, κίνηση που αριθμεί 30.000 μέλη παγκοσμίως. Ο Νίτσκε, Αυστραλός γιατρός, έχει αναλάβει την προώθηση αυτής της ιδέας και παρακολουθεί από κοντά τις διαδικασίες που σχετίζονται με τη Sarco.

Πηγή: ethnos.gr