Μαθήτρια με κινητό τηλέφωνο/Eurokinissi

Η αυξανόμενη προβληματική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στους εφήβους εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις της στην ψυχική υγεία και την ευημερία τους. Σε πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού γραφείου του ΠΟΥ, που περιλαμβάνει δεδομένα από σχεδόν 280.000 εφήβους από 44 χώρες, διαπιστώνεται ότι το 11% των εφήβων διεθνώς εμφανίζουν σημάδια προβληματικής ενασχόλησης με τα κοινωνικά δίκτυα, με την Ελλάδα να σημειώνει ποσοστό 13%. Τα κορίτσια φαίνονται να επηρεάζονται περισσότερο, με το 13% τους να αντιμετωπίζουν προβλήματα, σε αντίθεση με το 9% των αγοριών.

Επιπλέον, το 36% των εφήβων αναφέρει ότι έχει καθημερινά επαφή με φίλους μέσω διαδικτύου, με τα 15χρονα κορίτσια να ξεχωρίζουν, καθώς το ποσοστό τους φτάνει το 44%. Εντούτοις, τα δικά τους πεπραγμένα επηρεάζονται από την υπερβολική χρήση. Για παράδειγμα, σχεδόν το ένα τρίτο των εφήβων παίζει καθημερινά ηλεκτρονικά παιχνίδια, ενώ το 12% ανησυχεί για την προβληματική ενασχόληση με αυτά, κυρίως αγόρια.

Σύμφωνα με την έκθεση, η προβληματική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα ψυχικής ευημερίας και λειτουργεί ως παράγων κινδύνου για άλλα ζητήματα, όπως η αϋπνία και η κακή ακαδημαϊκή επίδοση. Ο Δρ Hans Henri P. Kluge, Δ/ντής του Περιφερειακού Γραφείου του ΠΟΥ για την Ευρώπη, υπογραμμίζει την ανάγκη για εκπαιδευτικά προγράμματα ψηφιακού εγγραμματισμού, εστιάζοντας στη σημασία της καθοδήγησης των νέων για μια πιο υγιή χρήση των τεχνολογιών.

Για την πρόληψη μακροχρόνιων συνεπειών στη ψυχοκοινωνική υγεία των εφήβων, οι κυβερνήσεις και οι αρμόδιοι φορείς καλούνται να αναγνωρίσουν τις βαθύτερες αιτίες του προβλήματος και να αναλάβουν δράση. Ήδη, ορισμένες χώρες εξετάζουν περιορισμούς στην πρόσβαση των ανηλίκων στα κοινωνικά δίκτυα, ώστε να προστατευτούν από τις αρνητικές συνέπειες της ψηφιακής επικοινωνίας.

Πηγή: ethnos.gr