Ο Ζοζέπ Μπορέλ εκτίμησε σήμερα ότι υπάρχει «μια μικρή βελτίωση» των σχέσεων με την Ρωσία στο διπλωματικό πεδίο, στη διάρκεια της συνόδου G20 στην Ινδία. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας επεσήμανε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ παρέμεινε στην αίθουσα όταν οι δυτικές χώρες καταδίκασαν τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Στο περιθώριο της συνόδου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είχε σύντομη συνομιλία με τον Λαβρόφ. Ήταν η πρώτη τους πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.

«Εκτιμώ ότι είναι καλύτερο από το τίποτα»

Πέρυσι στη διάρκεια αντίστοιχης συνόδου στην Ινδονησία ο Ρώσος υπουργός αποχώρησε από τη συνεδρίαση με τους ομολόγους του της G20 έπειτα από μια σειρά δηλώσεων εναντίον της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Τουλάχιστον, αυτή τη φορά, έμεινε και άκουσε. Είναι μια μικρή βελτίωση αλλά είναι σημαντικό», εκτίμησε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας από το φόρουμ Raisina Dialogue που διοργανώνεται στο Νέο Δελχί. «Εκτιμώ ότι είναι καλύτερο από το τίποτα», πρόσθεσε ο Μπορέλ, ο οποίος δήλωσε ότι είναι αντίθετος στον αποκλεισμό της Ρωσίας από τη G20.

«Πρέπει να διατηρήσουμε μέσα για να μιλάμε ή τουλάχιστον για να ακούμε απουσία διαλόγου», εκτίμησε. Στη διάρκεια της ομιλίας του στο ίδιο φόρουμ σήμερα ο Λαβρόφ επανέλαβε ότι οι δυτικές χώρες επιθυμούν να καταφέρουν στη Ρωσία «μια στρατηγική ήττα».

Τι καταγγέλλει η Ρωσία

Ο Ρώσος υπουργός κατηγόρησε τη Δύση ότι ασκεί πιέσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες ώστε να στραφούν κατά της Μόσχας.Ο Μπορέλ υπερασπίστηκε σήμερα την άποψη να ενθαρρυνθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες να αντιταχθούν στον πόλεμο στην Ουκρανία, αν και δήλωσε ότι έχει επίγνωση των επιπτώσεων της σύγκρουσης, κυρίως στην αύξηση της τιμής των βασικών προϊόντων.

«Κατανοώ ότι οι άνθρωποι των, όπως τις λέμε, χωρών του νότου λένε: ‘ακούστε, δεν μπορούμε να αντέξουμε τις επιπτώσεις αυτού του πολέμου’», δήλωσε. «Όμως δείτε ποιοι είναι υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση. Ποιος είναι αυτός που δημιούργησε το πρόβλημα;», διερωτήθηκε χωρίς να αναφερθεί στη Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: in.gr