Με τίτλο «Ζεεχόφερ: Η στάση των κρατών της ΕΕ έναντι των μεταναστών στις βάρκες «δεν είναι αντάξια της ΕΕ»» τηλεγράφημα του γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (DPA) αναφέρει πως ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, αύξησε την πίεση στους συναδέλφους του στην ΕΕ, λίγο πριν τις συζητήσεις για τη διάσωση των μεταναστών στη Μεσόγειο.

«Δεν είναι αντάξια της ΕΕ»

«Πρόκειται για κατάσταση που στην πραγματικότητα δεν είναι αντάξια της ΕΕ», δήλωσε στο περιθώριο των διαβουλεύσεων με τους ομολόγους του στην ΕΕ.

Αυτήν τη στιγμή η κατάσταση έχει ως εξής: «Φτάνει ένα πλοίο και στη συνέχεια γίνονται τηλεφωνικές συνομιλίες σε όλη την Ευρώπη: Ποιος είναι διατεθειμένος να τους δεχθεί;», σημείωσε ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών.

Στο περιθώριο των συζητήσεων, των οποίων ηγείται στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, ο Ζεεχόφερ τόνισε:

«Δεν είμαστε μόνο μια οικονομική κοινότητα και μία κοινότητα ασφάλειας, αλλά και μια κοινότητα αξιών. Και θεωρώ ότι σε αυτήν την κοινότητα αξιών ανήκει και η διάσωση των ανθρώπων από τον θάνατο, η σωτηρία τους από τον πνιγμό».

Περιόρισε τις προσδοκίες

Κατά την αποδοχή ευάλωτων ατόμων, όλες οι χώρες πρέπει να επιδεικνύουν αλληλεγγύη. Μακροπρόθεσμα, αυτό δεν μπορεί να αφεθεί μόνο στην Ιταλία, τη Μάλτα, την Ελλάδα ή την Ισπανία.

Ωστόσο, ο Ζεεχόφερ περιόρισε τις προσδοκίες από τις διαβουλεύσεις με τους συναδέλφους του.

«Ελπίζω ότι σήμερα θα μπορέσουμε να επιτύχουμε την περισυλλογή και την προθυμία για δράση. Αλλά αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση εξασφαλισμένο».

Εχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια πολλές συζητήσεις, κατά τις οποίες πολλές χώρες «απλούστατα αρνούνταν».

Ωστόσο, αποτελεί «πολιτική μου εμπειρία ότι στα δύσκολα ζητήματα θα πρέπει κανείς απλώς να επιμένει, θα πρέπει να προσπαθεί ξανά και ξανά».

Με την πάροδο του χρόνου, θα έρθουν και οι λύσεις. Ο ίδιος βασίζεται στη δύναμη των επιχειρημάτων. «Είμαι ήδη αισιόδοξος. Αλλά δεν αφήνω να δημιουργηθεί καμία αμφιβολία για το ότι είναι πολύ, πολύ δύσκολο» σημείωσε.

Χωρίς τη βοήθεια των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, πιθανότατα δεν θα υπάρξει τελική συνεννόηση.

Μέχρι το τέλος του έτους

Ταυτόχρονα, επέκρινε το γεγονός ότι πέντε χρόνια μετά τη μεγάλη προσφυγική κρίση, τα κράτη της ΕΕ δεν έχουν ακόμη συνεννοηθεί για τη μεταρρύθμιση του ασύλου και της μετανάστευσης.

«Αυτό είναι πραγματικά ντροπιαστικό» τόνισε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθετο να υποβάλει νέες μεταρρυθμιστικές προτάσεις πριν μήνες, αλλά το ανέβαλε αρκετές φορές. Τώρα πιθανή ημερομηνία θεωρείται ο Σεπτέμβριος.

Ο Ζεεχόφερ επιθυμεί να σημειώσει πρόοδο ως προς το σχέδιο μέχρι το τέλος του έτους, στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου – αλλά αυτό δεν θα είναι αρκετό για να ολοκληρωθεί η προσπάθεια.

«Θα ήμουν πολύ χαρούμενος αν κατά τη διάρκεια της προεδρίας μας καταφέρναμε να καταλήξουμε σε πολιτική συμφωνία για τα πιο σημαντικά σημεία» είπε.

Αλλά και για τη διάσωση στη θάλασσα, οι χώρες της ΕΕ δεν έχουν εδώ και πολύ καιρό καταφέρει να φτάσουν σε βιώσιμη ρύθμιση.

Εληξε η μεταβατική συμφωνία

Ο Ζεεχόφερ είχε συμφωνήσει με τους συναδέλφους του από τη Μάλτα, την Ιταλία και τη Γαλλία επί μεταβατικής συμφωνίας τον Σεπτέμβριο του 2019, αλλά αυτή έχει λήξει.

Επιπλέον, μόνο λίγες άλλες χώρες όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και το Λουξεμβούργο συμμετείχαν σε αυτήν.

Εκείνη την εποχή, ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών είχε πει ότι ελπίζει πως θα συμμετάσχουν συνολικά 12 έως 14 χώρες.

Πηγή: sigmalive/ΚΥΠΕ

Πηγή: in.gr