Δάνεια περίπου 20 δισ. ευρώ θα δοθούν από τις τράπεζες, όπως ανέφερε χθες Τρίτη ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurobank, Γεώργιος Ζανιάς, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση του Φόρουμ των Δελφών.

Διαχειρίσιμη η κατάσταση

Ο κ. Ζανιάς εξέφρασε την άποψη πως δεν είναι σωστό να λέγεται πως δεν δίνουν δάνεια οι τράπεζες ενώ αναφέρθηκε και στα κόκκινα δάνεια. Η κατάσταση είπε θα είναι διαχειρίσιμη και υπενθύμισε πως τώρα πια υπάρχει τεχνογνωσία ενώ περιμένουν και γρήγορη ανάπτυξη.

Ο Γιώργος Χαντζηνικολάου, πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών επισήμανε πως καμία κρίση δεν είναι ποτέ ίδια με την άλλη και τόνισε πως οι τράπεζες μπήκαν σε αυτή την κρίση με πολύ καλή ρευστότητα και θα είναι μέρος της λύσεως που προβάλλεται μπροστά μας.

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου (φωτογραφία Eurokinissi)

Αυτή η κρίση δεν είναι τραπεζοκεντρική, είπε ο κ. Χατζηνικολάου, είναι παγκόσμια και η ταχύτητα με την οποία υποχώρησε η οικονομική δραστηριότητα είναι πρωτοφανής.

Μπορεί να ξαναδούμε τα συμπτώματα

Η επιρροή των ΜΜΕ και το γεγονός πως όλοι είναι ενημερωμένοι και αντιδρούν ταυτόχρονα, έπαιξε μεγάλο ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης, είπε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς.

Εξαιτίας, δε, της παγκοσμιοποίησης, τα συμπτώματα αυτής της κρίσης μπορεί να τα ξαναδούμε, επισήμανε ο τραπεζίτης.

Οι τράπεζες βρίσκονται σε πολύ καλή θέση, δεν υπάρχει καμία σχέση με το 2008, τώρα έχουν κεφάλαια και ρευστότητα.

Τις ελληνικές τράπεζες τις έκανε η κρίση του 2015 πολύ πιο έτοιμες τεχνολογικά, τόνισε ο Γιώργος Χατζηνικολάου ενώ αναφέρθηκε και στο πακέτο των 750 δισ. ευρώ που πρώτη φορά συζητά η Ευρώπη.

Οι τράπεζες βγάζουν λεφτά μόνο όταν δίνουν δάνεια, δεν θέλουμε να κρατάμε τα χρήματα στα συρτάρια μας, τόνισε ο Γιώργος Χατζηνικολάου.

Το νομοσχέδιο για τις «μικροχρηματοδοτήσεις»

«Θα ενισχύσουμε την οικονομία όσο μπορούμε σε αυτή τη συγκυρία», επισήμανε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς.

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις «μικροχρηματοδοτήσεις», που αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, νέους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και άτομα που χρειάζονται στήριξη, βοηθάει στο χτίσιμο του κοινωνικού ιστού της χώρας μετά την κρίση, μέσα από την τόνωση των κρίσιμων αρμών ενός σύγχρονου κοινωνικού συμβολαίου.

Αυτό ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, όπου ξεκίνησε η επεξεργασία του σχετικού νομοσχεδίου.

Θετική προσέγγιση επί της αρχής του νομοσχεδίου, αλλά με επιμέρους παρατηρήσεις, επιφυλάξεις και προτάσεις, υπήρξε από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, αρνητική στάση κράτησαν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25, ενώ η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην ολομέλεια.

«Σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο»

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός, μιλώντας στην επιτροπή, ανέφερε πως «η κυβέρνηση δεσμεύτηκε και φέρνει στη Βουλή, ένα σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο για μια μεγάλη μερίδα της ελληνικής οικονομίας, που είναι οι μικρομεσαίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι αυτοαπασχολούμενοι και επαγγελματίες, που δεν μπορούν να ενταχθούν στην τραπεζική δανειοδότηση λόγω έλλειψης εγγυήσεων και αναζητούν κεφάλαιο εκκίνησης ή επανεκκίνησης».

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός (φωτογραφία Eurokinissi)

Ο κ. Ζαββός ανέφερε πως ο στόχος των μικροχρηματοδοτήσεων είναι να διευκολυνθεί η ανάπτυξη νέων επαγγελματικών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η ενίσχυση της εργασίας και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Πρόκειται όπως τόνισε, «για ένα χρηματοδοτικό εργαλείο, όπου η προσπάθειά του να υπάρξει ξεκινάει από το 2013, αλλά σήμερα γίνεται πραγματικότητα».

Αναλύοντας την ευελιξία του θεσμού των μικροχρηματοδοτήσεων και των πιστωτικών αυτών ιδρυμάτων που θα χορηγούν ποσά έως 25.000 ευρώ, ο υφυπουργός ανέφερε πως το νομοθετικό πλαίσιο που δημιουργείται, προβλέπει για τις εταιρείες-παρόχους να μην εξετάζουν τις αιτήσεις με βάση τα τραπεζικά κριτήρια δανειοδότησης, αλλά με ευρύτερα κριτήρια – ακόμα να είναι ικανή εγγύηση και μια ατομική εξασφάλιση, όπως η ύπαρξη ενός εγγυητή.

Η εποπτεία των εταιρειών αυτών χορήγησης πιστώσεων, θα γίνεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, που έχει εμπειρία και τεχνοδομές για αποτελεσματικό έλεγχο. Υπογράμμισε, δε, ότι με το σύστημα αυτό δεν επηρεάζεται καθόλου η σταθερότητα του συστημικού τραπεζικού συστήματος.

Για το σχέδιο «Ηρακλής»

Ακούγοντας και τις παρατηρήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, σχετικά με το ύψος των επιτοκίων των εν λόγω χρηματοδοτήσεων, ώστε να διασφαλιστεί πως δεν θα γίνονται υπερχρεώσεις, ο υφυπουργός Οικονομικών κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να καταθέσουν προτάσεις, ώστε να καθοριστεί ένας τρόπος ώστε να μην υπάρξουν μεγάλες αποκλίσεις από το τραπεζικό επιτόκιο.

Κληθείς από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να τοποθετηθεί σχετικά με την πορεία του σχεδίου «Ηρακλής», ο κ. Ζαββός εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουν ενταχθεί σ’ αυτό και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, μειώνοντας έτσι κόκκινα δάνεια ύψους 30 δισ. ευρώ από τα χαρτοφυλάκιά τους.

Φωτογραφία eurokinissi

Αναφορικά με τους τραπεζικούς μετασχηματισμούς, ο υφυπουργός Οικονομικών, επανέλαβε ότι όπως κινήθηκε η Eurobank, θα κινηθούν σύντομα και οι άλλες τρεις συστημικές τράπεζες, τονίζοντας ότι διασφαλίζονται πλήρως, τόσο το ΤΧΣ, όσο και το Δημόσιο προκειμένου να εισπράξει τον αναβαλλόμενο φόρο.

Για αυτό άλλωστε, ανέφερε ο υφυπουργός, υπάρχουν και επιπλέον σχετικές διατάξεις στο άρθρο 28 του παρόντος νομοσχεδίου, ώστε αυτό να είναι απόλυτα σαφές.

Ο εισηγητής της ΝΔ

Νωρίτερα, ο εισηγητής της ΝΔ, Μάριος Σαλμάς, μιλώντας επί της αρχής του νομοσχεδίου υπογράμμισε, πως είναι από τις λίγες φορές, που σε πολιτικές επιλογές, το αποτέλεσμα αυτών που θεσπίζονται θα είναι μετρήσιμο σε πολύ λίγο καιρό.

Τόνισε πως το νέο αυτό χρηματοδοτικό εργαλείο έρχεται να καλύψει της χρηματοδοτήσεις σε πολύ μικρές επιχειρήσεις, φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα και δεν έχουν εγγυήσεις για μία τραπεζική χρηματοδότηση, αποτρέποντας την τοκογλυφία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο εισηγητής της μειοψηφίας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χαράλαμπος Μαμουλάκης, ανέφερε ότι οι μικροχρηματοδοτήσεις είναι ένας θεσμός κρίσιμος για την ελληνική οικονομία.

Φωτογραφία Eurokinissi

Πρόκειται για ένα σύστημα χρηματοδοτήσεων παράλληλο του τραπεζικού πυλώνα, που η ύπαρξή του ήταν μια από τις κεντρικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, και για αυτό «θα μπορούσαμε να πούμε ότι το σημερινό νομοσχέδιο είναι ένα δικό μας σχέδιο».

Ο κ. Μαμουλάκης ωστόσο, ζήτησε να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο και ορισμένες προϋποθέσεις – πρόνοιες, όπως: Να μην ζητούνται απ’ τους δανειολήπτες εμπράγματα δικαιώματα, η αξιολόγηση των αιτούντων να μην γίνεται με βάση στενά οικονομικά στοιχεία αποπληρωμής, να διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρξουν υπέρογκες χρεώσεις επιτοκίων (γιατί αυτό θα εκφυλίσει τον θεσμό) και ο έλεγχος των ιδρυμάτων που θα δίνουν τις εν λόγω χρηματοδοτήσεις, να μην γίνεται μόνο από την ΤτΕ αλλά από έναν ευρύτερο σχηματισμό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την πορεία συζήτησης του νομοσχεδίου στην επιτροπή αλλά και στην ολομέλεια της Βουλής, θα καταθέσει προτάσεις και τροπολογίες, προκειμένου αυτό το νέο και σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο να καταστεί αποτελεσματικότερο, ανέφερε ο εισηγητής του.

Τα υπόλοιπα κόμματα

Ο αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, απ’ την δική του πλευρά, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο είναι σημαντικό, καθώς έρχεται να ενισχύσει την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας που είναι οι μικρομεσαίες και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες σήμερα έχουν απομείνει μόνες τους, αφού δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τις τράπεζες.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κατρίνης ζήτησε οι μικροχρηματοδοτήσεις να αφορούν και συμπράξεις, να υπάρξει πρόνοια σχετικά με το ύψος των επιτοκίων και εποπτεία αυτών των νέων χρηματοπιστωτικών εταιρειών που θα δημιουργηθούν.

Αντίθετα, αναποτελεσματικό έκρινε τον υπό δημιουργία θεσμό ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, διαπιστώνοντας πως οι μικροπιστώσεις, «δεν είναι ένα καινούργιο φρούτο», αφού είχε κατατεθεί σχετική πρωτοβουλία και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τώρα, πάνω σε αυτά τα θεμέλια έρχεται να χτίσει η κυβέρνηση της ΝΔ, ιδρύοντας στην πράξη νέου τύπου πιστωτικά ιδρύματα με την βούλα της ΤτΕ.

Αυτό που θα συμβεί με τις μικροχρηματοδτήσεις, εκτίμησε ο κ. Συντυχάκης, είναι η μετάθεση της πληρωμής ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων και βαρών στο μέλλον, κάτι που θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να καταστεί εφικτό.

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25, Κρίτων Αρσένης, στην τοποθέτησή του σημείωσε πως «τα δάνεια αυτά θυμίζουν τα φοιτητικά δάνεια της Αμερικής», και τόνισε ότι δίνεται η δυνατότητα σε όσους έχουν 500.000 ευρώ, να συστήσουν μια εταιρεία χρηματοδοτήσεων, «κάτι που δημιουργεί σκιές τοκογλυφίας και ξεπλύματος χρήματος».

Πρότεινε δε, η κυβέρνηση να ενισχύει τους μικρούς επιχειρηματίες, τους αυταπασχολούμενους και τα νοικοκυριά.

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, ανέφερε πως το κόμμα του είναι αντίθετο με δάνεια για καταναλωτικούς σκοπούς, και ειδικά για δανειοδοτήσεις για τις οποίες οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες σε ό,τι αφορά την δυνατότητα των δανειοληπτών να τις αποπληρώσουν. Η Ελληνική Λύση, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην ολομέλεια.

Σήμερα το πρωί, θα πραγματοποιηθεί στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, η ακρόαση φορέων για το νομοσχέδιο.

Πηγή: ΑΠΕ

Πηγή: in.gr