Τη βούληση για την «εξεύρεση εποικοδομητικών λύσεων» εξέφρασαν τα κράτη-μέλη κατά την άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, τόνισε ο Χορστ Ζεεχόφερ κατά την συνέντευξη Τύπου που είχε με την Ευρωπαία επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων.

Αναφορικά με τη συνεργασία στην ασφάλεια, «συμφωνήσαμε όλοι ότι (η συνεργασία σχετικά με την αστυνόμευση) πρέπει να εντατικοποιηθεί διότι το έγκλημα δε γνωρίζει σύνορα» υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, προσθέτοντας ότι υπάρχουν σημεία στα οποία μπορεί να υπάρξει βελτίωση έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις.

Ταυτόχρονα, ο κ. Ζεεχόφερ σημείωσε ότι όλα τα κράτη-μέλη τάχθηκαν υπέρ της θέσης για επαρκή χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών υπηρεσιών ασφάλειας, όπως είναι η Εuropol και η Frontex, εφόσον επιθυμία όλων είναι να υπάρχει περισσότερη ασφάλεια στην Ευρώπη.

Aναφορικά με τη μετανάστευση, ο Γερμανός αξιωματούχος τόνισε ότι επίσης δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματικότητα «εάν δεν υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση», φέρνοντας ως παράδειγμα τη FRONTEX. Σχετικά με τις διασώσεις στη θάλασσα, ο Χορστ Ζεεχόφερ υπογράμμισε ότι τα κράτη-μέλη τάχθηκαν υπέρ μιας βιώσιμης λύσης και συμπλήρωσε ότι «όλοι είμαστε ενωμένοι για να αποτρέψουμε περισσότερους θανάτους στη Μεσόγειο».

Όσον αφορά τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στην Τουρκία, ο κ. Ζεεχόφερ ανέφερε ότι «έχουμε εκατομμύρια μετανάστες και βέβαια η Ευρώπη τους βοηθάει με εκατομμύρια ευρώ για την εκπαίδευση, για την ιατρική περίθαλψη και άλλα, αλλά χρειαζόμαστε τη βοήθεια τρίτων χωρών και των χωρών προέλευσης για να διοχετευτούν οι μεταναστευτικές ροές, έτσι ώστε να διαβεβαιώσουμε ότι μόνο όσοι έχουν ανάγκη από προστασία έρχονται στην Ευρώπη».

Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ σημείωσε ότι «η ΕΕ δε μπορεί να υποδεχτεί όλους τους πρόσφυγες του κόσμου γι’ αυτό έχουμε υποχρέωση να συνεργαστούμε με άλλες χώρες που φιλοξενούν μεγάλο πληθυσμό προσφύγων, να στηρίξουμε αυτές τις χώρες, να στηρίξουμε τους πρόσφυγες».

Η Ύλβα Γιόχανσον εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι το ζήτημα της συνεργασίας στην αστυνόμευση είναι ψηλά στην ατζέντα της γερμανικής προεδρίας, τονίζοντας ότι «πρέπει να επενδύσουμε στην Εuropol και τη FRONTEX», ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει «να περάσουμε από την παράνομη μετανάστευση στη νόμιμη, κάτι που σημαίνει ότι η ΕΕ πρέπει να πάρει αυτό που της αντιστοιχεί με τους πρόσφυγες».

Ειδικότερα, η Ευρωπαία επίτροπος σημείωσε ότι «είναι καλύτερο εάν πάρουμε μεγαλύτερο μέρος αναφορικά με τις μετεγκαταστάσεις από το να διακινδυνεύουν οι άνθρωποι τη ζωή τους στη θάλασσα», ενώ ανέφερε ότι είναι θετικό το να υπάρχει «νόμιμη οδός για εργασία στην ΕΕ».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: in.gr