Την ευχή να μην χρειαστεί στο μέλλον η δημοσιονομική πολιτική να συνδράμει την ενεργειακή, όπως συνέβη στο παρελθόν λόγω της ενεργειακής κρίσης, εξέφρασε ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, κατά την παραλαβή του υπουργείου από τον υπηρεσιακό υπουργό, καθηγητή Παντελή Κάπρο.

Ο κ. Σκυλακάκης περιέγραψε τις προτεραιότητες, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην κλιματική κρίση η οποία, όπως είπε, βρίσκεται στην πρώτη της φάση και τις επόμενες δεκαετίες θα χειροτερέψει, και την ανάγκη «να ανταποκριθούμε στις πολλαπλές υποχρεώσεις της χώρας στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος» αλλά και να προχωρήσει η πράσινη μετάβαση σε ασταθές και μεταβαλλόμενο ενεργειακό περιβάλλον».

«Δεν υπάρχει καμία πολυτέλεια αδράνειας»

«Δεν υπάρχει καμία πολυτέλεια αδράνειας. Έχουμε αυστηρούς στόχους σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, όπου υπάρχουν αυστηρά ορόσημα και χρονοδιαγράμματα τα οποία θα επιμείνω να τηρήσουμε με μεγάλη πιστότητα», τόνισε.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσίασε τους στόχους της πολιτικής του υπουργείου, στους οποίους, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται η αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή στο 80%, η ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κατοικιών, η υλοποίηση των προγραμμάτων για εξοικονόμηση ενέργειας και ηλεκτροκίνηση, η προώθηση της έρευνας για κοιτάσματα φυσικού αερίου, οι διεθνείς ενεργειακές διασυνδέσεις, η ολοκλήρωση των υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων, η δασοπροστασία, ο νέος τρόπος λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.

«Θα εξειδικεύσουμε τα μέτρα το επόμενο διάστημα»

Η νέα υφυπουργός (τέως γενική γραμματέας Ενέργειας) Αλεξάνδρα Σδούκου ανέφερε: «Είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη να συνεχίσω να εργάζομαι για την ενέργεια από την θέση του υφυπουργού. Θα συνεχίσουμε τις πολιτικές και θα ανοίξουμε νέα κεφάλαια, θα εξειδικεύσουμε τα μέτρα το επόμενο διάστημα».

Ο απερχόμενος υπουργός Παντελής Κάπρος παρέδωσε στον κ. Σκυλακάκη το σχέδιο του νέου ενεργειακού σχεδιασμού που θα πρέπει να κατατεθεί το επόμενο διάστημα στην ΕΕ.

«Λύθηκαν πολλά προβλήματα αυτή την τετρατετία»

«Λύθηκαν πολλά προβλήματα αυτή την τετρατετία, ο στόχος είναι να κλείσουμε οριστικά τις εκκρεμότητες με το παρελθόν», δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής στο ΥΠΕΝ.

Την ανάγκη «να αφήσουμε επιτέλους και για πρώτη φορά το παρελθόν πίσω μας» επεσήμανε ο κ. Ταγαράς. «Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που αναλαμβάνουμε» τόνισε και πρόσθεσε: «Ξέρουμε ότι είναι πολλά και δύσκολα τα ζητήματα αλλά η ευθύνη επιβάλλει να ολοκληρώσουμε τη δουλειά».

Ο κ. Ταγαράς εξέφρασε την τιμή που αισθάνθηκε χάρη στην εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού καθώς επίσης και τη χαρά για τη συνεργασία με τον νέο υπουργό ΠΕΝ Θοδωρή Σκυλακάκη με τον οποίο, όπως είπε, έχει άριστη συνεργασία.

«Είναι μία καλή ομάδα. Πρέπει να κερδίσουμε από κοινού το στοίχημα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ταγαράς και εξήρε την προσφορά του απερχόμενου υπηρεσιακύ υπουργού ΠΕΝ, καθηγητή Παντελή Κάπρου.

Πηγή: in.gr