Mε πυξίδα κυρίως την ομαδική δουλειά και τον σεβασμό στην υπηρεσία, δηλαδή στα στελέχη της, θα χαράξει την πορεία του στο υπουργείο Δικαιοσύνης ο νέος υπουργός Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος μαζί με τον υφυπουργό Γιάννη Μπούγα ανέλαβαν το βαρύ και θεσμικό αυτό χαρτοφυλάκιο από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η διαδικασία παράδοσης παραλαβής από τον απερχόμενο υπηρεσιακό υπουργό Δικαιοσύνης, Ομότιμο Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Φίλιππο Σπυρόπουλο, έγινε σε θερμό κλίμα παρουσία των υπαλλήλων του υπουργείου.

«Το υπουργείο σας, κύριοι υπουργοί, είναι επιτελικό και είναι και άριστο», επισήμανε ο κ. Σπυρόπουλος, καλωσορίζοντας τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης και προσέθεσε:

«Εμπιστευθείτε το (σ.σ.: το υπουργείο), ενθαρρύνετέ το, εμψυχώστε το! Θα σας ανταποδώσει τα μέγιστα, και ιδίως άνεση χρόνου, ώστε σεις, αμφότεροι από κοινού, να αφοσιωθείτε πρωτίστως στο έργο της ανακαίνισης των θεσμών που έχετε στον νου και σας. Το έργο είναι άκρως απαιτητικό και ίσως κατεπείγον, όπως ασφαλώς γνωρίζετε καλύτερα από όλους μας. Παράλληλα με την ανακαίνιση είμαι βέβαιος ότι θα ενεργήσετε και προς την κατεύθυνση της μετακένωσης κάποιων αρχών και αξιών της χώρας μας που έχουμε σταδιακά λησμονήσει.

Ο κ. Σπυρόπουλος επέλεξε να κλείσει τη σύντομη τοποθέτησή του με ένα στίχο του ποιητή Γιώργου Σεφέρη λέγοντας: «Κι όταν φτάσει η ώρα που θα παραδώσετε εσείς το υπουργείο στους μελλοντικούς διαδόχους σας, είθε στον νου σας να έρθει ο στίχος του Σεφέρη: «ο κόσμος ήταν εύκολος – ένας απλός παλμός» (από τον «Ερωτικό Λόγο»)».

«Η διαδρομή μου μετά από τέσσερα Υπουργεία με έμαθε ότι αποδίδει κυρίως η ομαδική δουλειά και ο σεβασμός στην Υπηρεσία. Δηλαδή στα στελέχη της. Χωρίς τη συμμετοχή των στελεχών του Υπουργείου είναι προφανές ότι τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει. Κι αυτό θα το τιμήσω. Τώρα εγώ ανήκω και σε εκείνες τις περιπτώσεις της πολιτικής που κάποιος μετά από τόσα χρόνια θα μπορούσε να πει «Για Φαντάσου». Ανήκω εκεί», είπε ο κ. Φλωρίδης απευθυνόμενος προς όλους τους παριστάμενους, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον υφυπουργό Γ. Μπούγα με τον οποίο θα συνεργαστεί στον τομέα αυτό προς όφελος των Ελλήνων πολιτών.

«Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου να μπορέσουμε να βάλουμε ένα λιθαράκι για να κάνουμε κάποια βήματα μπροστά»

Από την πλευρά του ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης επιφυλάχθηκε να δείξει ποιος θα είναι ο νέος οδικός χάρτης στον τομέα των μεταρρυθμίσεων της δικαιοσύνης μετά και τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

«Όσον αφορά τον τομέα της Δικαιοσύνης και όλα όσα σκεφτόμαστε να κάνουμε προσωπικά δεν πρόκειται να πω τίποτα μέχρι την ημέρα των προγραμματικών δηλώσεων. Οφείλουμε να σεβαστούμε τη συλλογική κυβερνητική δουλειά. Αφού εκθέσουμε το πλαίσιο που σκεφτόμαστε για τον τομέα της Δικαιοσύνης θα αρχίσουμε να εξειδικεύουμε, να ενημερώνουμε, γιατί τίποτα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε αυτόν τον τόπο αν πρώτα από όλους δεν είναι συμμέτοχος ο κόσμος».

Ο κ. Φλωρίδης απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στην επικοινωνία των κρίσιμων νομοθετικών μέτρων και των κινήσεων που θα γίνουν το επόμενο διάστημα στον τομέα της δικαιοσύνης. «Ο κόσμος για να συμμετάσχει σε μια προσπάθεια, δηλαδή να την υποστηρίξει, πρέπει να είναι καλά ενημερωμένος. Πολλές φορές εμείς νομίζουμε ότι έχουμε ένα σχέδιο στο κεφάλι μας, το θεωρούμε το καλύτερο δυνατό αλλά αυτό πολύ γρήγορα διαπιστώνουμε ότι δεν αποδίδει επειδή οι βασικοί συντελεστές που θα το υλοποιήσουν, αλλά κυρίως ο κόσμος, ο οποίος θα δεχθεί τις θετικές ή αρνητικές του συνέπειες δεν το γνωρίζει. Σε αυτό θα δουλέψουμε πάρα πολύ. Είναι το μόνο που μπορώ να πω τώρα. Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου να μπορέσουμε να βάλουμε ένα λιθαράκι στην προσπάθεια να κάνουμε κάποια βήματα μπροστά».

«Πρόθεσή μας είναι να πάμε ένα βήμα μπροστά στην καλύτερη και ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης στη χώρα μας»

Παράλληλα, κ. Μπούγας τόνισε ότι «η Δικαιοσύνη αποτελεί προτεραιότητα για τη νέα Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Διερχομάστε την εποχή όπου οι παραδοσιακοί νομικοί θεσμοί πρέπει να αντιμετωπίσουν, να εξισορροπήσουν αλλά και να ενσωματώσουν τις σύγχρονες τεχνολογίες, όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη, προκειμένου να βελτιώσουν και να επιταχύνουν τις συνθήκες απονομής της Δικαιοσύνης.

Οφείλουμε, όμως να εμπεδώνουμε το αίσθημα των πολιτών απέναντι στη Δικαιοσύνη με πνεύμα ισονομίας, διαφάνειας και αξιοκρατίας. Αποτελεί ανυπόκριτη και ειλικρινή προτεραιότητα μας ο σεβασμός και η προσήλωση στην ανεξαρτησία της δικαιοδοτικής λειτουργίας της Πολιτείας αλλά και όσων την υπηρετούν, αναφέρομαι κυρίως στους δικαστικούς λειτουργούς που απονέμουν Δικαιοσύνη και βεβαίως προς τους θεσμούς και τα πρόσωπα εκείνα που ακόμη και αν δεν ασκούν δικαιοδοτικό έργο, συμπράττουν ωστόσο στην εύρυθμη και καλή απονομή της Δικαιοσύνης σύμφωνα με το δικαιικό μας σύστημα και αναφέρομαι στους δικηγόρους, στους συμβολαιογράφους, τους δικαστικούς υπαλλήλους, στους υποθηκοφύλακες, στο Νομικό Συμβούλιο τους Κράτους».

Τέλος, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, τόνισε: «Πρόθεσή μας είναι να πάμε ένα βήμα μπροστά στην καλύτερη και ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης στη χώρα μας».

Πηγή: in.gr