Το Κίνημα Αλλαγής θα υπερψηφίσει την τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών, όπως επιβεβαίωσε ο γραμματέας του κόμματος, Μανώλης Χριστοδουλάκης.

«Υπάρχουν ευθύνες για το πώς φτάσαμε σήμερα σε τόσο σκληρά διλήμματα, τα οποία, προφανώς, για κανέναν δεν είναι ευχάριστα. Υπάρχουν ευθύνες για το ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν έχει στηριχθεί επαρκώς, για το ότι ο κόσμος δεν έχει πειστεί για την ανάγκη εμβολιασμού, και φυσικά για τον αναποτελεσματικό έλεγχο και περιορισμό της πανδημίας», επεσήμανε πάντως ο κ. Χριστοδουλάκης, μιλώντας στο ρ/σ ALPHA 98.9.

Προσέθεσε πως το ΚΙΝΑΛ εξακολουθεί να επιμένει «σε μέτρα θετικού χαρακτήρα για την ενίσχυση του εμβολιασμού των πολιτών», εξηγώντας πως μιλά για την ανάγκη «αποκέντρωσης» της όλης διαδικασίας. «Να πάρουν ρόλο τα αγροτικά και περιφερειακά ιατρεία, που μπορούν να πείσουν με τον πιο προσωποκεντρικό τους χαρακτήρα. Να δημιουργήσουμε κινητά κλιμάκια που θα φτάσουν παντού, και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές», ανέφερε.

Αντίστοιχα, τόνισε ο κ. Χριστοδουλάκης, «έχουμε μιλήσει εδώ και καιρό για διαφορετική προτεραιοποίηση στην επέκταση της υποχρεωτικότητας. Όχι ξεκινώντας με τα ηλικιακά κριτήρια, αλλά με κριτήρια που αφορούν επαγγελματικές ομάδες που έρχονται σε άμεση επαφή με τους πολίτες. Είναι πολύ απλό, δεν γίνεται ο αστυνομικός που καλείται να ελέγξει τα πιστοποιητικό εμβολιασμού, να είναι ο ίδιος ανεμβολίαστος», υπογράμμισε.

Από μόνα τους, όμως, όλα αυτά δεν αρκούν για να λύσουν το πρόβλημα, παραδέχτηκε ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ, σημειώνοντας πως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, «δυστυχώς, το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει αφεθεί στην τύχη του. Υπάρχουν άνθρωποι που διασωληνώνονται εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και η ΝΔ έχει την πλήρη ευθύνη για αυτό», όπως είπε.

«Έτσι, φτάσαμε να έχουμε μπροστά μας, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, διλήμματα διαλογής ασθενών για το ποιοι θα εισαχθούν στις ΜΕΘ και ποιοι όχι. Ακόμα, υπάρχει κατεύθυνση για περιορισμό όχι μόνο των τακτικών, αλλά και των έκτακτων χειρουργείων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ιπποκράτειο στην Θεσσαλονίκη, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, γιατί όλοι τους φροντίζουν τους διασωληνωμένους που βρίσκονται εκτός των ΜΕΘ», ανέφερε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Καταλήγοντας, ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ σημείωσε πως για όλα αυτά που ανέφερε «υπάρχουν ευθύνες» και προσέθεσε: «Εμείς, όμως, δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν να θολώσει την δική μας καθαρή στάση απέναντι στους εμβολιασμούς. Για αυτό και παρά τις ισχυρές ενστάσεις μας αυτές, θα ψηφίσουμε την σημερινή τροπολογία».

Πηγή: in.gr