Οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού είναι «η απολύτως ύστατη λύση», δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε.

«Οι εντολές αναφορικά με τον εμβολιασμό είναι απολύτως ύστατη λύση και μπορούν να εφαρμοστούν μόνο όταν έχουν εξαντληθεί όλες οι άλλες εφικτές εναλλακτικές για τη βελτίωση της χρήσης των εμβολίων» δήλωσε ο Κλούγκε.

Το θέμα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών επανήρθε στο παγκόσμιο προσκήνιο λόγω του χειμωνιάτικου πανδημικού κύματος αλλά και της εμφάνισης της παραλλαγής Όμικρον, η οποία δείχνει να είναι πιο μεταδοτική από το στέλεχος Δέλτα που επικρατούσε ως τώρα.

Διαβάστε επίσης: Γιατί η Ευρώπη στρέφεται προς τον υποχρεωτικό εμβολιασμό – Τα στοιχεία που «αναζωπύρωσαν» τη συζήτηση

Η Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες είχαν ήδη ανακοινώσει ότι καθιστούν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό ορισμένων ομάδων πριν τη δήλωση της προέδρου της Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα ότι η ΕΕ είναι καιρός «να σκεφτεί» το θέμα της υποχρεωτικότας.

Μετά την εμφάνιση της Όμικρον ο κόσμος βρίσκεται σε «μάχη με τον χρόνο» είπε η Ούρδουλα φον ντερ Λάιεν, αν και διευκρίνισε πως την απόφαση ανήκει στα κράτη μέλη.

Το ένα τρίτο του ευρωπαϊκού πληθυσμού παραμένει μη εμβολιασμένο, τόνισε.

«Είναι πολλοί και δεν μπορούν όλοι να εμβολιαστούν – τα παιδιά για παράδειγμα ή άνθρωποι με συγκεκριμένες παθήσεις–, όμως η πλειονότητα μπορεί και κατά συνέπεια εκτιμώ ότι είναι κατανοητό και προσήκον να κάνουμε αυτή τη συζήτηση τώρα» κατέληξε η φον ντερ Λάιεν.

Πηγή: in.gr