Ένα ξεχωριστό μήνυμα έστειλε το Υπουργείο Εξωτερικών ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναικών στην Επιστήμη.

Η επίτευξη της ισότητας των φύλων και η αξιοποίηση του ταλέντου και της δημιουργικότητας όλων προωθεί την ένταξη, τη δικαιοσύνη και την καινοτομία, τονίζεται στο μήνυμα του υπουργείου  σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη Διεθνή Ημέρα.

Η Διεθνής Ημέρα Γυναικών στην Επιστήμη, όπως υπογραμμίζεται στο μήνυμα, «μάς υπενθυμίζει την ευθύνη μας να αντιμετωπίσουμε τις προκαταλήψεις λόγω φύλου στους τομείς STEM (επιστήμες, τεχνολογία, μηχανική και μαθηματικά) και να δώσουμε τη δυνατότητα στα κορίτσια και τις γυναίκες να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους στην επιστήμη».

Η Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη καθιερώθηκε το 2015 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κι εορτάζεται κάθε χρόνο στις 11 Φεβρουαρίου. Η ημέρα αυτή υπενθυμίζει ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην επιστημονική και τεχνολογική κοινότητα και ότι η συμμετοχή τους πρέπει να αυξηθεί.

Σύμφωνα με την UNESCO, σήμερα λιγότερο από το 30 % των ερευνητών παγκοσμίως είναι γυναίκες. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να προωθηθεί η καθολική και ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή των γυναικών και των κοριτσιών στην επιστήμη.

Η ιστορία της επιστήμης έχει να επιδείξει σημαντικές ανακαλύψεις που έκαναν γυναίκες όπως, μεταξύ άλλων, η Μαρί Κιουρί και η Ιρέν Ζολιό Κιουρί.

«Μπορούμε όλοι να συμβάλουμε στην απελευθέρωση του τεράστιου ανεκμετάλλευτου ταλέντου στον κόσμο μας, αρχίζοντας με το να γεμίσουμε τις αίθουσες διδασκαλίας, τα εργαστήρια και τα διοικητικά συμβούλια με γυναίκες επιστήμονες» έχει δηλώσει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Πηγή: in.gr