Ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση για τον προσωπικό γιατρό με σοβαρές αντιδράσεις από τον ιατρικό κόσμο
Λήγει στις 8 Οκτωβρίου η δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο που αφορά τον θεσμό του προσωπικού γιατρού. Οι ενδιαφερόμενοι φορείς και εκπρόσωποι του ιατρικού κόσμου έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν επίσημα τις αντιρρήσεις τους. Όσον αφορά το νομοσχέδιο, επανασυστήνει τον θεσμό ύστερα από 2,5 χρόνια και αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή για επεξεργασία από τις αρμόδιες επιτροπές και, ακολούθως, στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή πριν την υποβολή του προς ψήφιση.
Ωστόσο, το σχέδιο νόμου έχει ήδη προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις από τον ιατρικό κοινό και όλες τις επιστημονικές εταιρείες, καθώς περιλαμβάνει σοβαρά προβλήματα. Ένα από τα κύρια ζητήματα αφορά την επιλογή των αγροτικών γιατρών για τον ρόλο του προσωπικού γιατρού. Οι νέοι αυτοί γιατροί, οι οποίοι μόλις αποφοίτησαν από την Ιατρική Σχολή, καλούνται να αναλάβουν τη θεραπεία και την παρακολούθηση των πολιτών που θα εγγραφούν στη λίστα τους, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για την επάρκεια της ιατρικής φροντίδας.
Επιπλέον, η διάρκεια υπηρεσίας των αγροτικών γιατρών, που είναι μόλις ένας χρόνος, ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ γιατρού και ασθενούς, καθώς ο πολίτης θα αναγκαστεί να αλλάξει γιατρό μετά τη λήξη της υπηρεσίας του αγροτικού γιατρού.
Πέρα από αυτό, οι ειδικευόμενοι γιατροί της Γενικής Ιατρικής και της Παθολογίας εκφράζουν ανησυχίες για την υποχρέωση τους να αναλάβουν τον ρόλο του προσωπικού γιατρού, την ίδια στιγμή που θα έπρεπε να βρίσκονται σε διαδικασία εκπαίδευσης στα νοσοκομεία. Οι εκπρόσωποι του κλάδου υποστηρίζουν ότι οι μέθοδοι αυτές οδηγούν σε υποβάθμιση των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Αντίστοιχα, οι Παθολόγοι θεωρούν ότι το ποσό των 40.000 ευρώ, που θα παρέχεται ως κίνητρο στους νέους γιατρούς που θα ξεκινούν ειδικότητα από το 2025, δεν είναι ικανοποιητικό, αφού ουσιαστικά αντιστοιχεί σε 350 ευρώ μηνιαίως «καθαρά».
Τέλος, οι Παιδιάτροι εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με το πού θα βρεθούν οι ειδικοί για να καλύψουν τις ανάγκες 530.000 παιδιών για δωρεάν επισκέψεις. Σημειώνεται ότι η πλειονότητα των παιδιάτρων δεν έχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και οι ελάχιστοι εξ αυτών καλύπτουν 200 δωρεάν επισκέψεις μηνιαίως για τους εγγεγραμμένους πολίτες, διατηρώντας τις συμβάσεις τους έως το τέλος του χρόνου με απολαβές 2.000 ευρώ μηνιαίως.
Πηγή: ethnos.gr