χημικός μηχανικός/unsplash

Φανταστείτε έναν κρυμμένο κόσμο μέσα μας, γεμάτο με δισεκατομμύρια μικροοργανισμούς που εργάζονται από κοινού για την υγεία μας. Αυτός ο κόσμος ονομάζεται μικροβίωμα και περιλαμβάνει βακτήρια, μύκητες, ιούς και αρχαιοβακτήρια, που είτε ζουν μέσα μας είτε στην επιφάνεια του δέρματος. Αν και είναι αόρατοι με γυμνό μάτι, η σημασία τους είναι ανυπολόγιστη.

Το μικροβίωμα παίζει καίριο ρόλο σε αρκετές βασικές λειτουργίες του οργανισμού μας. Συγκεκριμένα, συμβάλλει στην πεπτική υγεία, διευκολύνοντας την πέψη και την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, ενώ προστατεύει και από παθογόνα. Επιπλέον, εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα ώστε να διακρίνει τους “φίλους” από τους “εχθρούς”. Επίσης, συμμετέχει στη σύνθεση βιταμινών όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και η βιταμίνη Κ, που είναι απαραίτητες για την υγεία.

Η ταυτότητα του μικροβιώματος είναι μοναδική για κάθε άτομο και διαμορφώνεται από ποικιλία παραγόντων όπως η διατροφή, η γενετική και το περιβάλλον. Υπολογίζεται πως στο ανθρώπινο σώμα ζουν περίπου 39 τρισεκατομμύρια μικροοργανισμοί, υπερβαίνοντας τα 30 τρισεκατομμύρια ανθρώπινα κύτταρα. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος αυτής της κοινότητας, σκεφτείτε ότι οι μικροοργανισμοί στο σώμα μας είναι σχεδόν πέντε φορές περισσότερα από τον συνολικό πληθυσμό της Γης.

Ωστόσο, η ισορροπία του μικροβιώματος είναι κρίσιμη. Όταν διαταράσσεται, μπορεί να προκαλέσει δυσβίωση, μια κατάσταση που έχει συνδεθεί με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως πεπτικές διαταραχές, αυτοάνοσες παθήσεις, αλλεργίες, παχυσαρκία και διαβήτη. Ακόμα και καρδιοαγγειακές παθήσεις και διαταραχές του εγκεφάλου, όπως η νόσος του Parkinson, έχουν συσχετιστεί με τη δυσβίωση.

Η έρευνα σχετικά με το μικροβίωμα εξελίσσεται συνεχώς και οι επιστήμονες αναζητούν τρόπους να επηρεάσουν θετικά την υγεία μας μέσω του μικροβιώματος. Υπάρχει η ελπίδα ότι στο μέλλον, η ρύθμιση του μικροβιώματος θα μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στη θεραπεία διαφόρων ασθενειών.

Συμπερασματικά, το μικροβίωμα είναι ένας κρυμμένος θησαυρός που κρύβουμε μέσα μας. Καθώς αποκτούμε ολοένα και περισσότερες γνώσεις, κατανοούμε τη σύνδεση ανάμεσα στην υγεία μας και τους μικροσκοπικούς οργανισμούς. Στα επόμενα άρθρα θα εξετάσουμε πώς η διατροφή, ο τρόπος ζωής και άλλοι παράγοντες επηρεάζουν το μικροβίωμα και τρόπους για να το φροντίσουμε.

Πηγή: ethnos.gr