Eurokinissi

Η έκθεση του ΕΟΔΥ καταγράφει πτωτική πορεία της θετικότητας του κορονοϊού. Συγκεκριμένα, στην αναφορά σημειώνεται ότι υπήρξαν 613 εισαγωγές στα νοσοκομεία και 17 θάνατοι. Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών ήταν 592.

Τα στοιχεία αποκαλύπτουν επίσης ότι οι νέες διασωληνώσεις ανήλθαν σε έξι, με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό των διασωληνώσεων τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες να είναι οκτώ. Αυτή τη στιγμή, 23 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η μέση εβδομαδιαία αναφορά θανάτων ήταν 28 τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες.

Αναφορικά με τα νέα στελέχη του ιού, από τις 27/9 αναγνωρίστηκε η υπο-παραλλαγή KP.3 της ΒΑ.2.86 ως στέλεχος ενδιαφέροντος από τον ECDC, ενώ και η υπο-παραλλαγή XEC της ΒΑ.2.86 παρακολουθείται. Στην παρούσα φάση, το στέλεχος KP.3 είναι το επικρατέστερο και τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα δεν δείχνουν συσχέτιση αυτών των στελεχών με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου.

Στο εθνικό επίπεδο, το ιικό φορτίο σε αστικά λύματα είναι σε μέτρια επίπεδα σε σχέση με τα ιστορικά δεδομένα και δεν έχει παρουσιαστεί σημαντική μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, σε τέσσερις από τις δέκα περιοχές το ιικό φορτίο εμφανίζεται υψηλό, με αυξητική τάση, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές παραμένει σε χαμηλά ή μέτρια επίπεδα.

Οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα, καλούνται να τηρούν αυστηρά τα μέτρα πρόληψης κατά των λοιμώξεων και να αναζητούν ιατρική βοήθεια σε περίπτωση συμπτωμάτων. Παράλληλα, συστήνεται ο περιορισμός των επαφών τους με άτομα που παρουσιάζουν симптомatology αναπνευστικού.

Σχετικά με τη γρίπη, η θετικότητα είναι πολύ χαμηλή, με σποραδικά μόνο θετικά δείγματα ανίχνευσης. Ένα σοβαρό κρούσμα έχει αναφερθεί, αλλά δεν υπήρξαν θάνατοι από επιβεβαιωμένη γρίπη. Την εβδομάδα 40/2024 δεν καταγράφηκαν θετικά δείγματα ιών γρίπης.

Όσον αφορά αναπνευστικούς ιούς, όπως ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), δεν ανιχνεύτηκαν θετικά δείγματα στην κοινότητα ή στα νοσοκομεία. Ο αριθμός των κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής και σοβαρής οξείας λοίμωξης αναπνευστικού παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, αντίστοιχα με πέρυσι.

Πηγή: ethnos.gr