Νόμπελ Ιατρικής: Στους Victor Ambros και Gary Ruvkun (X)

Το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής 2024 απονεμήθηκε στους Victor Ambros και Gary Ruvkun για την καινοτόμο εργασία τους στην ανακάλυψη των microRNA (miRNA) και τη σημασία τους στην ανοσολογική ρύθμιση καθώς και στις φλεγμονώδεις παθήσεις. Η έρευνά τους έχει θέσει τις βάσεις για την κατανόηση του πώς τα μικρά RNA ελέγχουν την έκφραση γονιδίων, κυρίως συσχετιζόμενα με τις φλεγμονώδεις αποκρίσεις.

Οι Ambros και Ruvkun ασχολήθηκαν με την ανακάλυψη του τρόπου που τα διαφορετικά τύποι κυττάρων, παρά το ότι περιέχουν το ίδιο γονιδιακό πληροφοριακό περιεχόμενο, εκφράζουν διαφορετικά χαρακτηριστικά. Όπως διαύγει η επιτροπή του Νόμπελ, κάθε κύτταρο περιέχει τα ίδια γονίδια, αλλά οι διαφορές σχετίζονται με την επιλογή των κατάλληλων οδηγιών που ενεργοποιούν τις σχετικές πληροφορίες.

Η έρευνά τους έχει σημαντική επίδραση και στον τομέα του καρκίνου. Όταν οι ρυθμίσεις των γονιδίων μέσω των microRNA διαταραχθούν, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο αλλά και σε άλλες παθολογικές καταστάσεις, όπως είναι η απώλεια ακοής και σκελετικές διαταραχές. Η αναγνώριση των σχέσεων μεταξύ των miRNA και του καρκίνου προτείνει νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις που αξιοποιούν αυτά τα μικρά μόρια για την καταπολέμηση της νόσου.

Επιπλέον, η ανακάλυψη των miRNA προσφέρει νέες προοπτικές και για τη θεραπεία χρόνιων φλεγμονωδών ασθενειών, όπως οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (ΙΦΝΕ). Η σύνδεση μεταξύ των miRNA και του μικροβιώματος είναι επίσης ενδιαφέρουσα, καθώς τα miRNA αλληλεπιδρούν με τα εντερικά βακτήρια, επηρεάζοντας τη μικροβιακή ισορροπία και οδηγώντας σε φλεγμονώδεις ή αποκαταστατικές διαδικασίες στην υγεία του εντέρου.

Η διατροφή είναι κρίσιμος παράγοντας σε αυτή τη διαδικασία, καθώς φυτικές ίνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και προβιοτικά μπορούν να συμβάλλουν στην αποκατάσταση της ισορροπίας του μικροβιώματος και στη ρύθμιση των miRNA, βελτιώνοντας τη κατάσταση των ατόμων με ΙΦΝΕ. Διατροφικές προσεγγίσεις όπως η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, ωμέγα-3 και προβιοτικά υποδεικνύουν σημαντικές ώρες στην έρευνα που σχετίζεται με την υγεία του εντέρου.

Η κατεύθυνση της έρευνας επεκτείνεται και σε κλινικές μελέτες που εξετάζουν τη δυνατότητα χρήσης miRNA ως βιοδεικτών για την παρακολούθηση της φλεγμονής και της δραστηριότητας νόσου, δείχνοντας προθυμία στη θεραπεία και την αποκατάσταση μέσω διατροφικών παρεμβάσεων που επηρεάζουν τα επίπεδα των φλεγμονωδών miRNA. Πηγή: ethnos.gr