Eurokinissi

Αναμένεται ότι από το νέο έτος, τα φάρμακα υψηλού κόστους θα είναι διαθέσιμα και στα ιδιωτικά φαρμακεία. Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σχεδιάζει να προχωρήσει σε ρύθμιση που θα επιτρέπει στους ασθενείς να παραλαμβάνουν ορισμένα ακριβά σκευάσματα από τα φαρμακεία της γειτονιάς, αντί μόνο από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Αυτό το αίτημα των φαρμακοποιών έχει υποβληθεί εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά προηγουμένως απερρίφθη λόγω αντιρρήσεων από τον ΕΟΠΥΥ και φαρμακευτικές εταιρείες.

Η νομοθετική ρύθμιση που θα προωθηθεί θα καθορίζει ποια σκευάσματα θα είναι προσβάσιμα μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων και για ποιες ασθένειες θα ισχύει. Η συζήτηση έχει ήδη ξεκινήσει και γίνεται σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών. Η διαδικασία παράδοσης θα είναι απλή: οι δικαιούχοι θα μπορούν να καταχωρούν την παραλαβή του φαρμάκου μέσω της εφαρμογής διάθεσης ΦΥΚ.

Οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, ωστόσο, εκφράζουν ανησυχίες για τη διάθεση σκευασμάτων από τα φαρμακεία της γειτονιάς, φοβούμενοι ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε παράλληλες εξαγωγές σε χώρες με υψηλότερες τιμές, με αποτέλεσμα οι Έλληνες ασθενείς να μην έχουν πρόσβαση στις απαραίτητες θεραπείες. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, έχει προτείνει να υπάρξουν σχετικές δικλείδες ασφαλείας.

Η παρουσία στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ συχνά προκαλεί ταλαιπωρία στους ασθενείς, οι οποίοι περιμένουν σε μεγάλες ουρές. Η κατάσταση αυτή βελτιώθηκε κατά την πανδημία χάρη στη χρήση ψηφιακών συστημάτων για τα ραντεβού. Φαίνεται ότι οι συνθήκες είναι τώρα ώριμες ώστε να επιτραπεί η διάθεση διαφόρων σκευασμάτων από ιδιωτικά φαρμακεία.

Πηγή: ethnos.gr