Γιατρός σε νοσοκομείο  (ΙΝΤΙΜΕ/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Το υπουργείο Υγείας προγραμματίζει σημαντικές αλλαγές στις εφημερίες των νοσοκομείων της Αττικής, μετά από μήνες μελέτης. Οι αναμονές που δημιουργούνται από τις εφημερίες συνεχίζουν να προκαλούν σοβαρά προβλήματα για ασθενείς και συγγενείς τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, οι νέες εφημερίες θα τεθούν σε εφαρμογή από τον Νοέμβριο και ήδη έχουν κοινοποιηθεί στα νοσηλευτικά ιδρύματα προκειμένου να προγραμματιστούν οι εφημερίες γιατρών και νοσηλευτών.

Μία από τις κύριες αλλαγές είναι η συνεργασία των νοσοκομείων Γ. Γεννηματάς και «Σωτηρία», τα οποία θα συνεφημερεύουν, διευκολύνοντας έτσι τη μεταφορά περιστατικών μεταξύ τους, δεδομένης της κοντινής τους απόστασης. Ωστόσο, στο νέο πρόγραμμα δεν περιλαμβάνεται η λειτουργία των κέντρων υγείας για δύο ώρες παραπάνω, μια πρωτοβουλία που έχει προταθεί από τις ομάδες εργασίας του υπουργείου Υγείας και παραμένει ανενεργή.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η αποδοτική λειτουργία των κέντρων υγείας στις 24 ώρες θα ήταν καθοριστική για την ανακούφιση των δημόσιων νοσοκομείων. Έρευνες δείχνουν ότι σχεδόν το 50% των περιστατικών που εισάγονται στα δημόσια νοσοκομεία θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Ωστόσο, λόγω της έλλειψης επαρκών κέντρων υγείας, οι πολίτες καταλήγουν στα μεγάλα νοσοκομεία.

Πηγή: ethnos.gr