Από τις 3 έως τις 6 Σεπτεμβρίου και λίγο μετά το τέλος της καλοκαιρινής σεζόν, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου επιστρέφει στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων για την όγδοη διοργάνωσή του, συνεχίζοντας να εξερευνά τη θεματική «Off Season / Εκτός εποχής». Μία θεματική που λειτουργεί τόσο ως τοποθέτηση απέναντι στην παρούσα κατάσταση όσο και ως μέθοδος εργασίας σε αυτή την ιδιαίτερη εκδοχή του Φεστιβάλ, που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2020 και θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2021. Λόγω των ειδικών συνθηκών που προκάλεσε ο COVID-19, το Φεστιβάλ θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα που θα εκτείνεται σε ένα διάστημα τεσσάρων ημερών, με μία πολύπλευρη κεντρική δράση ανά ημέρα. Όλες οι προβολές και εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε ανοιχτούς εξωτερικούς χώρους και θα αξιοποιούν, όπως κάθε χρόνο, με απρόσμενο τρόπο την πολιτιστική κληρονομιά και ιστορία της Σύρου.

Τι σημαίνει «Off Season» σε μια εποχή που η προοπτική της επανεκκίνησης της μαζικής τουριστικής δραστηριότητας μοιάζει μακρινή και αβέβαιη; Τι είναι «εκτός» και τι «εντός» εποχής σε μια περίοδο που έχει διαταράξει την αντίληψή μας για τον χρόνο, κάνοντας να εστιάζουμε μόνο στην επείγουσα συνθήκη του παρόντος (στο επιτακτικό εδώ-και-τώρα); Πώς σχετίζεται το «οff season» με το «off line»; Το SIFF επιστρατεύει την ευεργετική δύναμη του σινεμά και μοιράζεται αυτά τα ερωτήματα με το κοινό του, προσκαλώντας τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού όχι μόνο σε μια συλλογική εμπειρία θέασης, αλλά και σε ένα συλλογικό φαντασιακό για τις εποχές που έρχονται.

Το Φεστιβάλ θα ξεκινήσει και φέτος τη διοργάνωσή του στο κέντρο του νησιού, τον θερινό κινηματογράφο Παλλάς, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το εμβληματικό δημαρχείο της Ερμούπολης. Για την επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ επιλέχθηκε η «Φεντόρα». Πρόκειται για την προτελευταία ταινία του Μπίλι Γουάιλντερ, με τον Γουίλιαμ Χόλντεν, γυρισμένη σε μια αμαρτωλή και μελαγχολική Κέρκυρα: έναν τόπο βγαλμένο από τη φαντασία, μακριά από το δράμα και τη σήψη των λόφων του Χόλιγουντ. Η βραδιά ολοκληρώνεται με ένα πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους παρουσιάζοντας τρεις διαφορετικές εκδοχές της νησιωτικής ζωής. Μια κινηματογραφική εξερεύνηση της δύναμης του Αιγαίου Πελάγους που ενώνει και χωρίζει, μέσα από τις καθημερινές τελετουργίες.

Η είσοδος σε όλες τις δράσεις του φεστιβάλ είναι δωρεάν, με μέγιστο αριθμό θεατών ανά προβολή / περφόρμανς τα 50 άτομα, με εξαίρεση τις drive-in προβολές. Τηρείται σειρά προτεραιότητας. Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική στις προβολές και τις περφόρμανς, εκτός του drive-in. Τέλος, για λόγους ασφάλειας και τήρησης του προγραμματισμού, οι άνθρωποι του φεστιβάλ συνιστούν την έγκαιρη προσέλευση στους χώρους των εκδηλώσεων και τουλάχιστον 30’ πριν την έναρξή τους.

8th Syros International Film Festival (SIFF)3 – 6 Σεπτεμβρίου 2020, Σύρος#siff2020 #offseasonΥπέροχα σημεία της…

Δημοσιεύτηκε από Syros International Film Festival στις Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2020

Γράψτε το σχόλιό σας

Πηγή: in.gr