Τελειωμό δεν έχουν οι διεθνείς αντιδράσεις για την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Η τελευταία χρονικά αντίδραση ήρθε από τη Wall Street Journal, η οποία -μεταξύ άλλων- αναφέρει ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη προκαλεί απογοήτευση σε Χριστιανούς, ιστορικούς και «γείτονες» της Τουρκίας.

Αφού κάνει μια περιγραφή με ιστορικές αναφορές στην Αγία Σοφία, εστιάζει στην απόφαση του Ερντογάν να τη μετατρέψει σε τζαμί. Όπως γράφει, η απόφαση προκάλεσε απογοήτευση στους Ορθοδόξους, οι οποίοι ανησυχούν για νέες εντάσεις με σουνίτες Τούρκους, ενώ γειτονικά κράτη δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την «επεκτατική» πολιτική του Ερντογάν, την ώρα που έφοροι μουσείων και ιστορικοί φοβούνται για την τύχη των μοναδικών ψηφιδωτών της.

Ο Μάικλ Ταλμπότ, λέκτορας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Γκρίνουιτς, τονίζει ότι «αυτό που συμβαίνει στα ιστορικά αντικείμενα είναι αυτό που με αφορά, γιατί δεν είναι μόνο ιδιοκτησία της Τουρκικής Δημοκρατίας, αλλά μια κληρονομιά για όλη την υφήλιο».

«Είναι σαν να μετατράπηκε σε τζαμί ο Άγιος Πέτρος στη Ρώμη. Είναι γεγονός ότι η «έδρα» αυτής της Εκκλησίας δεν λειτουργεί πλέον ως εκκλησία και βρίσκεται στα χέρια μιας αντίπαλης θρησκείας» προσθέτει για την Αγία Σοφία στο δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Πηγή: in.gr