Οι ηγέτες αφρικανικών χωρών θα πρέπει να αποφασίσουν οι ίδιοι εάν θέλουν να συνεχίσουν να συνεργάζονται με τη ρωσική μισθοφορική οργάνωση Wagner, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι Ρώσοι σύμβουλοι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τις δυνάμεις της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, αλλά οι δουλειές της ρωσικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner στη χώρα αυτή είναι άλλο θέμα, είναι επαγγελματικές υποθέσεις της Βάγκνερ.

Εκατοντάδες Ρώσοι, ανάμεσά τους πολλοί μισθοφόροι της οργάνωσης του Πριγκόζιν βοηθούν την κυβέρνηση της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας στην καταστολή εξεγέρσεων από το 2018, αλλά το μέλλον της Βάγκνερ είναι αβέβαιο μετά τη ματαιωθείσα ανταρσία στη Ρωσία το Σάββατο.

Οι μαχητές της Wagner προωθήθηκαν προς τη Μόσχα το Σάββατο, προκαλώντας τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και ζητώντας την παραίτηση κορυφαίων στρατιωτικών ηγετών, προτού επιτευχθεί μια συμφωνία με το Κρεμλίνο, βάσει της οποίας στον ιδρυτή της Wagner, Γιεβγκένι Πριγκόζιν, δόθηκε άσυλο στη Λευκορωσία.

Νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ για τη Wagner στην Αφρική

Παράλληλα, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά από νέες κυρώσεις σε σχέση με την εταιρία Wagner στην Αφρική.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι επέβαλε κυρώσεις σε αρκετούς οργανισμούς στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία για τις διασυνδέσεις τους με τη Wagner. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν κυρώσεις σε πολλές οντότητες στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία σήμερα για τις διασυνδέσεις τους με τη διεθνική εγκληματική οργάνωση Wagner και την εμπλοκή τους σε δραστηριότητες που υπονομεύουν τις δημοκρατικές διαδικασίες και τους θεσμούς στη χώρα αυτή μέσω του παράνομου εμπορίου των φυσικών πόρων της», αναφέρει ανακοίνωση.

Επιπλέον, ένας Ρώσος πολίτης που εργαζόταν ως ανώτερος στέλεχος της Wagner στο Μαλί, στη Δυτική Αφρική, έχει συμπεριληφθεί στη λίστα των κυρώσεων. «Οπουδήποτε δούλεψε η Wagner, υπήρξε θάνατος και καταστροφή», ανέφερε η αμερικανική κυβέρνηση.

«Εξουσιοδοτημένη στρατιωτική δύναμη του Κρεμλίνου»

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομίας δήλωσε ότι η Wagner έχει διαπράξει «εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έχει οικειοποιηθεί φυσικούς πόρους» σε πολλές χώρες στην Αφρική.

«Εξουσιοδοτημένη στρατιωτική δύναμη του Κρεμλίνου, η οργάνωση Wagner έχει πραγματοποιήσει πολεμικές επιχειρήσεις σε όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του απάνθρωπου πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο αυτών στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις στις ΗΠΑ θα παγώσουν και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες με αυτούς θα απαγορευτούν για τους Αμερικανούς πολίτες.

Η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε τη Wagner «βαθιά διεθνική εγκληματική οργάνωση» τον Ιανουάριο.

Πηγή: in.gr