Σε κλοιό πιέσεων από Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον βρίσκεται η Τουρκία η οποία ωστόσο συνεχίζει να ξεδιπλώνει όλη τη «βεντάλια» των διεκδικήσεών της στην Ανατολική Μεσόγειο. «Οποιαδήποτε απόπειρα να παραβιαστούν τα νόμιμα δικαιώματά μας θα απαντηθεί κατάλληλα» τόνισε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Λίγες ημέρες μετά από τις αμφίσημες δηλώσεις του περί διαλόγου Αθήνας – Άγκυρας, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέ Μπορέλ, ήταν αυτή τη φορά πιο προσεκτικός στις διαπιστώσεις του για την Τουρκία.

Το κλίμα στη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο ήταν εξαιρετικά βαρύ για την Τουρκία, οι πρακτικές της οποίας θα βρεθούν στο επίκεντρο του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα.

Νέο μήνυμα από την Ουάσιγκτον

Η Ουάσιγκτον, δια στόματος του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ, επεσήμανε την έντονη ανησυχία για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, χαρακτηρίζοντας την στάση της γείτονος αντιπαραγωγική για την ασφάλεια στην περιοχή.

Μάλιστα υπενθύμισε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναγνωρίζει ότι όλα τα νησιά, όπως για παράδειγμα η Κρήτη, έχουν τα ίδια δικαιώματα με τις ηπειρωτικές ακτές για τη χάραξη ΑΟΖ, κάτι που αυτομάτως καταρρίπτει τις τουρκικές θέσεις πάνω στις οποίες βασίστηκε το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Την ίδια στιγμή έγινε γνωστό πως οι ΗΠΑ αποφάσισαν να παράσχουν στρατιωτική εκπαίδευση και κατάρτιση στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Άγκυρα αντέδρασε δια το Χαμί Ακσόι, με τη διεθνή κοινότητα ωστόσο να αναγνωρίζει τον ρόλο της Κύπρου και για αυτό την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε πολυεθνική άσκηση νότια της Μεγαλονήσου, στην οποία συμμετείχαν η Εθνική Φρουρά, η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ιταλία.

Το δεξί χέρι του Ερντογάν, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, προκαλεί για μια ακόμα φορά την Αθήνα κάνοντας λόγο για διάλογο, αναφερόμενος σε τουρκική μειονότητα στην Θράκη και σε διαμοιρασμό των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε στρατιωτικό επίπεδο, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό συνεχίζει την επιχειρησιακή του εκπαίδευση στο νότιο Αιγαίο.

Δείτε παρακάτω το σχετικό βίντεο με το ρεπορτάζ του MEGA:

 

Πηγή: in.gr