Η επιβολή του lockdown στη Βρετανία συνοδεύτηκε από μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Και από ό,τι φαίνεται τα παράπλευρα οφέλη της πανδημίας διατηρούνται.

Οι μετρήσεις από το Λονδίνο δείχνουν ότι οι αρχικές βελτιώσεις των επιπέδων διοξειδίου του αζώτου που προκαλείται από την κίνηση στους δρόμους διατηρείται στη διάρκεια του Απριλίου και του Μαΐου. Σε σύγκριση με τις πρώτες 11 εβδομάδες του 2020 πριν το lockdown, έχει σημειωθεί μείωση της τάξης του 31% στους δρόμους της πρωτεύουσας. Οι μεγαλύτερες μειώσεις σημειώθηκαν στο κεντρικό και ενδότερο Λονδίνο και επακολούθησαν τις βελτιώσεις της Ζώνης Εξαιρετικά Χαμηλών Εκπομπών.

Η άνοιξη είναι συχνά η χειρότερη εποχή για την σωματιδιακή ρύπανση σε όλο το εύρος της δυτικής Ευρώπης. Μόλις έξι χρόνια πριν, το Παρίσι απαγόρευσε τη μισή κυκλοφορία για να ελέγξει το ανοιξιάτικο νέφος που προκαλείται από την ατμοσφαιρική ρύπανση από τα οχήματα και τις βιομηχανίες σε συνδυασμό με την αμμωνία από τα φυτοφάρμακα.

Επιμένει το νέφος

Και φέτος η κατάσταση μοιάζει να έχει παραμείνει σταθερή. Το Λονδίνο έχει βιώσει μέχρι στιγμής πέντε περιπτώσεις ανοιξιάτικου νέφους από την αρχή του lockdown μέχρι τα μέσα Μαΐου, όμως η μειωμένη κίνηση και βιομηχανική δραστηριότητα σε όλη τη Βρετανία και την υπόλοιπη Ευρώπη συνεπάγεται ότι οι μέγιστες συγκεντρώσεις βρίσκονται τώρα στα δύο τρίτα εκείνων που σημειώθηκαν την ίδια εποχή σε προηγούμενα έτη.

Η άνοιξη και το καλοκαίρι είναι οι περίοδοι κορύφωσης του όζοντος σε επίπεδο εδάφους, ενός ρύπου που έχει καταστεί συνώνυμος με τα νέφη του Λος Άντζελες. Στις μέρες μας, πολλοί από τους ρύπους που προκαλούν τα θερινά νέφη προέρχονται από διαλύτες, μελάνια και καθαριστικά οικιακής χρήσης. Επομένως, ήταν αναμενόμενο να σημειωθούν νέφη στη Βρετανία κατά την ηλιόλουστη περίοδο του lockdown.

Πηγή: www.theguardian.com

Πηγή: in.gr