Το επόμενο βήμα χαλάρωσης των περιορισμών της πανδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνει σύμφωνα με τον σχεδιασμό στις 17 Μαΐου, επιβεβαίωσε σε συνεντεύξεις του χθες Κυριακή ο βρετανός υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Μάικλ Γκόουβ.

Τι προβλέπεται

Τις ανακοινώσεις θα κάνει σήμερα Δευτέρα το απόγευμα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

Το επόμενο βήμα προβλέπει το άνοιγμα των εσωτερικών χωρών της εστίασης και την άδεια συνάθροισης έξι ατόμων που δεν συγκατοικούν σε κλειστό δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο. Το όριο συναθροίσεων σε υπαίθριους χώρους αυξάνεται στα 30 άτομα.

Θα ανοίξουν επίσης τα ξενοδοχεία, θα επιτραπούν οι θεατές σε αθλητικές εκδηλώσεις, σε θεάματα και συναυλιακούς χώρους με συγκεκριμένα όρια ως προς τη χωρητικότητα, καθώς και η λειτουργία των στεγασμένων παιδότοπων.

Από τις 17 του μήνα θα επιτρέπονται επίσης τα διεθνή ταξίδια αναψυχής με τις χώρες – προορισμούς για τους Βρετανούς να υπάγονται σε τρεις κατηγορίες ενός συστήματος «φωτεινού σηματοδότη». Οι αφίξεις στη Βρετανία θα έχουν υποχρέωση υποβολής σε διαγνωστικά τεστ κοροναϊού και στην περίπτωση των περισσότερων χωρών υποχρέωση δεκαήμερης απομόνωσης κατ’ οίκον.

Ο κ. Τζόνσον αναμένεται να πει πως εφόσον χρησιμοποιείται κοινή λογική και δεν υπάρχουν υπερβολές, από την ίδια ημέρα θα επιτρέπονται και οι αγκαλιές μεταξύ συγγενών και στενών φίλων.

Ελεύθερες οι… αγκαλιές

Ο κ. Γκόουβ δήλωσε ότι «χάρη στην επιτυχία του προγράμματος εμβολιασμού του Ην. Βασιλείου και επίσης τη λογική που επέδειξε ο κόσμος σε όλο το Ην. Βασίλειο μπορούμε σταδιακά να χαλαρώσουμε τα μέτρα».

Πρόσθεσε ότι «οι φιλικές επαφές, στενές επαφές, μεταξύ φίλων και οικογένειας είναι κάτι που θέλουμε να δούμε να αποκαθίσταται». Ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει πως οι φίλοι θα μπορούν να αγκαλιάζονται από την άλλη Δευτέρα, απάντησε «ναι».

Στις 21 Ιουνίου η κυβέρνηση ελπίζει να είναι σε θέση να καταργήσει «όλους τους νομικούς περιορισμούς στις κοινωνικές επαφές» των πολιτών, όπως τα όρια στον αριθμό των ατόμων που θα μπορούν να συναθροίζονται σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους, αλλά ενδεχομένως και την τήρηση αποστάσεων.

Πλέον πάνω από ένας στους τρεις ενήλικους πολίτες στο Ην. Βασίλειο, δηλαδή 17,7 εκατομμύρια κάτοικοι, έχουν κάνει και τις δύο δόσεις των εμβολίων κατά του κοροναϊού. Την πρώτη δόση έχουν κάνει 35,4 εκ. άτομα.

Χθες Κυριακή καταγράφηκαν δύο θάνατοι από κοροναϊό και 1.770 κρούσματα.

Πηγή: politis.com.cy, ΚΥΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr