Ομοφώνως εγκρίθηκε από την Ολομέλεια το σχέδιο νόμου «Κύρωση της Συμφωνίας στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου και του Διοικητικού Κανονισμού εφαρμογής της».

«Είναι πραγματικά μία πολύ σημαντική Συμφωνία υπό την έννοια ότι αποκαθίσταται η δικαιοσύνη και λύνεται μία πολύ σημαντική εκκρεμότητα πολλών ετών για τους φίλους Αιγυπτίους, για τη φίλη χώρα Αίγυπτο, με την οποία συνδεόμαστε με φιλικούς, ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης.

Με την υπό κύρωση Σύμβαση επιτυγχάνεται η προστασία των δικαιωμάτων της κοινωνικής ασφάλισης και η διατήρηση των ασφαλιστικών προσδοκιών και δικαιωμάτων αυτών που φεύγουν από τη μία χώρα για να εργαστούν ή να κατοικήσουν σε άλλη χώρα και ως εκ τούτου, θα λειτουργήσει προς όφελος αμφότερα των συμβαλλομένων μερών, αλλά και των ασφαλισμένων τους, είπε ο υπουργός Εργασίας.

Οι επισημάνσεις της Αντιπολίτευσης

«Πόσοι είναι αυτοί που στον εργασιακό τους βίο, με αυτό το πλαίσιο μπορούν να τεκμηριώσουν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα και ποια είναι αυτά; Όταν με τον εργασιακό μεσαίωνα προκύπτει ότι για την πλειοψηφία των εργαζομένων, για τεσσεράμισι χιλιάδες ένσημα χρειάζονται τριάντα ολόκληρα χρόνια δουλειάς για να πάρουν σύνταξη 345 ευρώ εθνική και 69 ευρώ ανταποδοτική», σχολίασε νωρίτερα ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης.

«Δεν κατανοούμε ποιους λόγους εξυπηρετεί αφού είναι πέραν του δέοντος αποδεδειγμένο ότι ειδικά στην παρούσα περίπτωση η αρχική συμφωνία ήταν ετεροβαρής για το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα αφού είχαν μεταφερθεί εκατομμύρια ευρώ προς την Αίγυπτο, τη στιγμή που οι μεταφορές προς την Ελλάδα δεν ξεπέρασαν τις 30.000 ευρώ και οι συντάξεις στη φίλη χώρα δεν ξεπερνούν τα 50 με 80 ευρώ», σημείωσε η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου.

«Τα δικαιώματα που απορρέουν από τις καταβαλλόμενες εισφορές πρέπει να είναι εξασφαλισμένα για τον μετανάστη ασφαλισμένο χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς εξαιρέσεις και φυσικά χωρίς απώλεια αυτών των δικαιωμάτων σε περίπτωση επαναπατρισμού. Οι διμερείς συμβάσεις διασφαλίζουν ακριβώς αυτά τα δικαιώματα», ανέφερε η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Μαρία Απατζίδη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: in.gr