Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες Δευτέρα, παρουσίασε την πρωτοβουλία «Φόρουμ Πρεσπών για Διάλογο».

Τα πλεονεκτήματα των Συμφωνιών

Πρόκειται για πλατφόρμα που έχει σχεδιαστεί για την προστασία, την προώθηση και τη διάδοση των πλεονεκτημάτων και της σημασίας των τριών πολιτικών συμφωνιών: της Συμφωνίας – πλαισίου της Οχρίδας, της Συμφωνίας για φιλία με τη Βουλγαρία και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Η αρχή του έτους είναι μια καλή ευκαιρία να παρουσιάσουμε τις πρωτοβουλίες που θέλουμε να αναλάβουμε φέτος, πρωτοβουλίες που προκύπτουν από την εντολή μου, πρωτοβουλίες που πιστεύω ότι είναι σημαντικές για τη χώρα και ειδικά για την εξωτερική μας πολιτική» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος.

«Η Πρωτοβουλία 8 και το Φόρουμ Πρεσπών για Διάλογο θα είναι πλατφόρμες μέσω των οποίων θα εμβαθύνουν οι σχέσεις καλής γειτονίας και θα προωθηθεί η περιφερειακή συνεργασία», πρόσθεσε ο Οσμάνι.

Το «Φόρουμ Πρεσπών για Διάλογο» θα είναι η αυθεντική μας συμβολή στην ασφάλεια, τη σταθερότητα και την πολιτική συνεργασία στην περιοχή, αλλά και εξαιρετική ευκαιρία για την ενίσχυση της αρχής των ίδιων των συμφωνιών, για την ενίσχυση του ρόλου τους, καθώς και για την εξασφάλιση της ορθής εφαρμογής τους κατά την αντιμετώπιση των τρεχουσών σύγχρονων προκλήσεων, είπε ο υπουργός.

Η ετήσια εκδήλωση στην Αχρίδα

Στο πλαίσιο του «Φόρουμ των Πρεσπών», καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, θα διοργανωθούν μικρότερες εκδηλώσεις (θεματικά εργαστήρια και σεμινάρια) με υψηλού προφίλ συμμετέχοντες από τον πολιτικό και ακαδημαϊκό χώρο.

Η κύρια ετήσια εκδήλωση θα έχει τη μορφή διεθνούς συνεδρίου, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά φέτος από τις 15 έως τις 17 Ιουνίου, στην Αχρίδα, η οποία αντιστοιχεί στην επέτειο της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Πηγή: makfax.com.mk, echedoros-a.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr