Η Πιονγιάνγκ απέρριψε χθες Τετάρτη στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών την ετήσια έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, που κατηγορεί τη Βόρεια Κορέα για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, χαρακτηρίζοντας την υπηρεσία αυτήν του ΟΗΕ «μαριονέτα» στα χέρια κυβερνήσεων της Δύσης.

«Απορρίπτει κατηγορηματικά»

«Η βορειοκορεατική αντιπροσωπεία απορρίπτει κατηγορηματικά» την έκθεση του ΔΟΑΕ, τόνισε ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας στα Ηνωμένα Εθνη, Κιμ Σονγκ.

Καθώς δεν διαθέτει «αμεροληψία και αντικειμενικότητα», ιδιότητες απαραίτητες για οποιονδήποτε «διεθνή οργανισμό», ο ΔΟΑΕ «δεν είναι παρά πολιτικό εργαλείο των δυτικών χωρών», έκρινε.

«Η Βόρεια Κορέα δεν θα αποκτήσει ποτέ σχέσεις με τον ΔΟΑΕ, όσο στερείται αμεροληψίας και αντικειμενικότητας (…) και παραμένει μια μαριονέτα που χορεύει στον ρυθμό δυνάμεων εχθρικών» έναντι της Πιονγιάνγκ, επέμεινε.

Νωρίτερα, ο Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΑΕ, σημείωνε ότι «οι πυρηνικές δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας συνεχίζουν να αποτελούν αιτία σοβαρής ανησυχίας».

«Ξεκάθαρη παραβίαση»

«Η συνέχιση του πυρηνικού προγράμματος της χώρας αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και είναι βαθύτατα λυπηρή. Προτρέπω τη Βόρεια Κορέα να σεβαστεί πλήρως τις υποχρεώσεις της όπως ορίζονται από τις αποφάσεις του ΣΑ», πρόσθετε ο αργεντινός διευθυντής του ΔΟΑΕ.

Το 2003, η Πιονγιάνγκ εγκατέλειψε τη διεθνή Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων (NPT). Εκτοτε δεν επιτρέπεται σε επιθεωρητές του ΔΟΑΕ να εισέρχονται στη χώρα, η οποία στο μεταξύ μετατράπηκε σε πυρηνική δύναμη.

Περισσότερος σκεπτικισμός

Κατά τη διάρκεια της ιστορικής πρώτης συνάντησής του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη Σιγκαπούρη τον Ιούνιο του 2018, ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν δεσμεύτηκε να εργαστεί για την «πλήρη αποπυρηνικοποίηση» της κορεατικής χερσονήσου.

Ομως, έκτοτε επικρατεί ολοένα περισσότερος σκεπτικισμός διεθνώς, ελλείψει χειροπιαστής προόδου.

Πηγή: ΑΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr