Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται από τις 24 Φεβρουαρίου. Όπως είναι λογικό η εισβολή ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, έχει προκαλέσει αρκετά προβλήματα σε όλους τους τομείς της κοινωνίας μας, με τον χώρο του αθλητισμού να μην αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα.

Μια από τις πολλές ευρωπαϊκές διοργανώσεις που «ταλαιπωρείται» είναι και αυτή της Euroleague, η οποία έχει αποβάλει τις ρωσικές ομάδες μέχρι νεοτέρας, με τις ίδιες να έχουν προθεσμία μέχρι τις 21 Μαρτίου για να επιστρέψουν στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση, όμως οι εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία δείχνουν πως κάτι τέτοιο δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες για να συμβεί.

Φυσικά το μεγάλο ερωτηματικό έχει να κάνει με την βαθμολογία, για αυτό και οι 15 ομάδες εχουν μπει σε διαδικασία συζητήσεων, προκειμένου να δουν τι θα κάνουν, περίπου ένα μήνα πριν την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου.

Η πρώτη σκέψη που έπεσε στο τραπέζι ήταν να ακυρωθούν όλα τα παιχνίδια απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης και την Ούνικς Καζάν. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, η Μπάγερν Μονάχου και η Μακάμπι Τελ Αβίβ θα ήταν οι μεγάλες κερδισμένες, καθώς θα έμπαιναν για τα καλά στις θέσεις του Top-8.

Ωστόσο ορισμένες ομάδες ξεκαθάρισαν πως δεν βλέπουν με καλό… μάτι το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, με την διοργανώτρια αρχή να επιστρέφει με μια νέα πρόταση.

Αυτή η νέα πρόταση είναι η εξής: 

  • μένουν ως έχουν τα αποτελέσματα κόντρα στις ρωσικές ομάδες,
  • τα μελλονικά παιχνίδια με τις ρωσικές ομάδες ακυρώνονται, χωρίς να υπάρχουν νίκες με 20-0 στα χαρτία και
  • η βαθμολογία ορίζεται με ποσοστό νικών επί τοις εκατό και όχι με το ρεκόρ νικών – ηττών.

Η βαθμολογία όπως διαμορφώνεται με βάση το ποσοστό νικών και όχι με το ρεκόρ νίκες – ήττες: 

Πηγή: in.gr