Associated Press

Το Έβερεστ, το οποίο φτάνει τα 8.849 μέτρα, συνεχίζει να αυξάνει το ύψος του, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 89.000 ετών, το βουνό έχει ψηλώσει κατά 15 έως 50 μέτρα. Μια μελέτη από ερευνητές του University College του Λονδίνου αποκάλυψε ότι η αύξηση αυτή οφείλεται στη συνάντηση δύο ποταμών, των Arun και Koshi. Αυτή η συνάντηση δημιούργησε ένα νέο φαράγγι σε απόσταση περίπου 74 χλμ. από το Έβερεστ, ενώ η διάβρωση του εδάφους προσθέτει ύψος έως και δύο χιλιοστά ετησίως στην κορυφή των Ιμαλαΐων.

Ο Άνταμ Σμιθ, διδακτορικός φοιτητής στο τμήμα Γεωφυσικής του UCL και ένας από τους συντάκτες της μελέτης, σχολίασε: «Το όρος Έβερεστ είναι ένα βουνό γεμάτο μύθους και θρύλους και συνεχίζει να μεγαλώνει. Η έρευνά μας δείχνει ότι, καθώς το παρακείμενο ποτάμιο σύστημα διαβρώνει το έδαφος, η απώλεια του υλικού επιφέρει μια αύξηση στο ύψος του».

Συγκεκριμένα, ο ποταμός Arun έχει προξενήσει ζημιά μεταφέροντας άνω των δύο δισεκατομμυρίων τόνων χώματος και ιζημάτων στις όχθες του, γεγονός που έχει οδηγήσει σε μια ελάφρυνση του εδάφους. Ως αποτέλεσμα, ο φλοιός της Γης ανασηκώνεται σταδιακά, προκαλώντας αύξηση του ύψους του Έβερεστ μέσα από μια διαδικασία που ονομάζεται ισοστατική αναπήδηση. Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι αυτή η διαδικασία δεν επηρεάζει μόνο το Έβερεστ, αλλά και τα γειτονικά βουνά, όπως το Λότσε και το Μακάλου.

Πηγή: ethnos.gr