Συνάντηση Μάας-Τσαβούσογλου στο Βερολίνο για τον τουρισμό και τις σχέσεις ΕΕ-Αγκυρας. Παραμένει σε ισχύ η γερμανική ταξιδιωτική προειδοποίηση για την Τουρκία. Τουρκική απαίτηση «να ζητήσει συγγνώμη η Γαλλία».

Από τα κεντρικά θέματα

Οι σχέσεις τις Αγκυρας με την Αθήνα και τη Λευκωσία ήταν ένα από τα κεντρικά θέματα που απασχόλησαν τη χθεσινή συνάντηση του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μαας με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Βερολίνο.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «οπωσδήποτε υπάρχουν ορισμένα προβληματικά ζητήματα», εννοώντας την ένταση που επικρατεί στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Οπως διαβεβαίωσε, η Αγκυρα θα επιδιώξει «από τώρα και στο εξής», τη διεξαγωγή διαλόγου με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές σε «πνεύμα σεβασμού».

Οπως πρόσθεσε: «Θέλουμε να αποδοθεί στον καθένα δικαιοσύνη και δεν αμφισβητούμε τις διεκδικήσεις κανενός».

Να ξεπεραστούν τα «μπλοκαρίσματα»

Στην παρέμβασή του στη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Μάας ανακοίνωσε ότι στόχος της γερμανικής προεδρίας σε ό,τι αφορά την Τουρκία είναι να ξεπεραστούν τα «μπλοκαρίσματα» που παρεμποδίζουν έναν ουσιαστικό διάλογο της ΕΕ με την Αγκυρα.

«Καθόσον μας απασχολούν ζητήματα όπως οι γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, στα ανοιχτά της Κύπρου ή ενδεχομένως στην Κρήτη, χώρες όπως η Κύπρος ή η Ελλάδα θα επιδεικνύουν ελάχιστη διάθεση να εμβαθύνουν εντός της ΕΕ τον διάλογο με την Τουρκία» τόνισε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Η γερμανική προεδρία θα επιδιώξει να δημιουργήσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις προκειμένου να ξεκινήσει «διάλογος σε βάθος» με την Τουρκία.

Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι το Βερολίνο δεν αναμένει μόνο «κινητικότητα» από την Αγκυρα αλλά και από την Αθήνα και τη Λευκωσία.

Επίθεση Τσαβούσογλου στη Γαλλία

Τη συγγνώμη της Γαλλίας απαίτησε ο Τσαβούσογλου

Με σκληρό τρόπο εκφράστηκε στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Τσαβούσογλου για τη Γαλλία.

Την κατηγόρησε για διάδοση ψευδών ειδήσεων και απαίτησε επίσημη συγγνώμη.

Αιτία είναι η κατηγορία του Παρισίου ότι στις 10 Ιουνίου τουρκική φρεγάτα κατ’ επανάληψη στα ανοιχτά της Λιβύης ενεργοποίησε ραντάρ ελέγχου πυρός ενάντια σε γαλλικό πολεμικό σκάφος.

Το Παρίσι θεώρησε την πράξη ως «ακραία επιθετική» και απευθύνθηκε στο ΝΑΤΟ.

Μια πρώτη έκθεση της έρευνας του περιστατικού δεν ικανοποίησε τη γαλλική κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να αποτραβήξει τις δυνάμεις της από τρέχουσα νατοϊκή άσκηση στη Μεσόγειο.

Αναφορικά με την κατάσταση στη Λιβύη, οι κ.κ. Μάας και Τσαβούσογλου συμφώνησαν ότι η επίλυση του προβλήματος της χώρας θα πρέπει να επιτευχθεί με πολιτικά μέσα.

Διατηρείται η προειδοποίηση για τα ταξίδια στην Τουρκία

Πέντε εκατομμύρια Γερμανοί επισκέφτηκαν πέρυσι την Τουρκία. Φέτος;

Αιτία για την επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επισκεφτεί το Βερολίνο ήταν να πείσει τον γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας να άρει τη γερμανική ταξιδιωτική προειδοποίηση για Τουρκία.

Ούτε τα στοιχεία που παρέθεσε, ούτε οι διαβεβαιώσεις που έδωσε για την ασφάλεια των τουριστών και ούτε οι συναντήσεις του υπουργού Τουρισμού Μεχμέτ Νουρί Ερσοϊ με τον γερμανό υπουργό Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ και η επίσκεψη της υφυπουργού Υγείας Εμινέ Αλπ Μεσέ στο γερμανικό υπουργείο Υγείας επέφεραν αποτέλεσμα.

Προς το παρόν, η Γερμανία διατηρεί σε ισχύ την προειδοποίηση για ταξίδια στην Τουρκία.

Αντικρούοντας κατά κάποιο τρόπο την κατηγορία του κ. Τσαβούσογλου ότι η ταξιδιωτική προειδοποίηση εκδόθηκε για πολιτικούς λόγους, ο κ. Μάας επικαλέστηκε ειδήμονες και την ΕΕ.

Δεν είναι ασφαλής

Οπως επισήμανε, το υπουργείο Εξωτερικών αποφασίζει με βάση τη γνωμάτευση του κρατικού γερμανικού επιδημιολογικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ.

Το ινστιτούτο θεωρεί ότι η υγειονομική κατάσταση στην Τουρκία δεν είναι ασφαλής για τους γερμανούς επισκέπτες.

Πέραν αυτού, η Γερμανία θα λάβει τις αποφάσεις της σε συνεννόηση με τα κράτη μέλη της ΕΕ, δήλωσε ο Χάικο Μάας.

Η επόμενη ευκαιρία να συζητηθεί το θέμα θα δοθεί ενδεχομένως στη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ σε δύο εβδομάδες.

Πηγή: Deutche Welle

Πηγή: in.gr