Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία ανακοίνωσε επίσημα στην ιστοσελίδα της ότι στις 19 Μαΐου, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι, ο σέρβος Πατριάρχης Πορφύριος και ο Αρχιεπίσκοπος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέφανος, θα τελέσουν συμφιλιωτική λειτουργία, «η οποία θα καθιερώσει λειτουργική και κανονική κοινωνία των δύο αδελφών εκκλησιών με απόφαση της Συνέλευσης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από makfax.com.mk).

Από όλους τους ιεράρχες

Η λειτουργία, όπως αναφέρουν τα σερβικά ΜΜΕ, θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί, και θα τελεστεί από όλους τους ιεράρχες και των δύο εκκλησιών.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Πατριάρχης Πορφύριος κάλεσε τους πιστούς να παραστούν στην αρχιερατική λειτουργία.

Δείτε επίσης: Τι σημαίνει η αναγνώριση της Εκκλησίας της Αχρίδος στη Βόρεια Μακεδονία από τον πατριάρχη Βαρθολομαίο

Ετσι, μετά το σχίσμα δεκαετιών, που οδήγησε στον μονομερή διαχωρισμό της εκκλησίας της «Μακεδονίας» από τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία το 1967, θα τελεστεί η πρώτη λατρευτική λειτουργία, με συμβολικό αδελφικό εναγκαλισμό εκκλησιαστικών ιεραρχών και επισκόπων, γράφει η σερβική ιστοσελίδα blic.rs.

Η Ιερά Σύνοδος της Σερβικής Εκκλησίας ανακοίνωσε προχθές ότι αποδέχεται το καθεστώς της ευρύτερης δυνατής αυτονομίας για την Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας, δηλαδή της πλήρους εσωτερικής ανεξαρτησίας που της παραχωρήθηκε το 1959.

Πηγή: makfax.com.mk, blic.rs, echedoros-a.gr

Πηγή: in.gr