Η Βελγίδα Ζενεβιέβ Λερμίτ το 2007 σκότωσε με απάνθρωπο τρόπο τα 5 παιδιά της, την ώρα που ο πατέρας τους και σύζυγός της απουσίαζε από το σπίτι.

Σήμερα ο δικηγόρος της, Nicolas Cohen επιβεβαίωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι η πελάτισσά του υποβλήθηκε σε ευθανασία, 16 χρόνια μετά το αποτρόπαιο έγκλημα.

Η Λερμίτ είχε σκοτώσει τα παιδιά της, ηλικίες 3 έως 14, με ένα κουζινομάχαιρο και στη συνέχεια είχε προσπαθήσει να βάλει τέλος στη ζωή της, ωστόσο δεν τα κατάφερε και κάλεσε βοήθεια.

Τελικώς το 2008 της επιβλήθηκε ποινή ισόβιας κάθειρξης πριν μεταφερθεί σε ψυχιατρικό νοσοκομείο το 2019.

Σημειώνεται πως ο βελγικός νόμος επιτρέπει σε κάποιον να επιλέξει την ευθανασία αν αποδεδειγμένα υποφέρει από «αβάσταχτο» ψυχολογικό και όχι μόνο σωματικό, πόνο που δεν μπορεί να θεραπευτεί.

Το άτομο που θα πάρει μία τέτοια απόφαση πρέπει να έχει πλήρη συναίσθηση της απόφασής του και είναι ικανό να εκφράσει την επιθυμία του με αιτιολογημένο τρόπο.

«Η κ. Λερμίτ ακολούθησε ακριβώς αυτή τη διαδικασία μετά από την περισυλλογή διάφορων ιατρικών απόψεων» εξήγησε ο δικηγόρος της.

Η ψυχολόγος Emilie Maroit είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL-TVI ότι η Λερμίτ πιθανότατα επέλεξε να υποβληθεί σε ευθανασία την 28η Φεβρουαρίου, ως συμβολική ένδειξη σεβασμού προς τα παιδιά της.

«Ίσως ήθελε να τελειώσει αυτό που άρχισε επειδή βασικά ήθελε να βάλει τέλος στη ζωή της όταν τα δολοφόνησε » πρόσθεσε.

Η δίκη για την πενταπλή δολοφονία

Οι δολοφονίες των 5 παιδιών από την ίδια τη μητέρα τους είχε συγκλονίσει το Βέλγιο.

Οι δικηγόροι της Λερμίτ υποστήριξαν ότι η πελάτισσά τους, η οποία επισκεπτόταν τακτικά έναν ψυχίατρο, ήταν ψυχικά διαταραγμένη και δεν έπρεπε να οδηγηθεί στη φυλακή.

Αλλά το δικαστήριο την έκρινε ένοχη για φόνο εκ προμελέτης και την καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη αφού άκουσε αντικρουόμενες απόψεις εμπειρογνωμόνων.

Το 2010 η Λερμίτ  υπέβαλε αγωγή ζητώντας έως και 3 εκατομμύρια ευρώ από έναν ψυχίατρο, ισχυριζόμενη ότι η «αδράνειά» του δεν κατάφερε να αποτρέψει τις δολοφονίες.

Ωστόσο αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη δικαστική μάχη μετά από δέκα χρόνια χωρίς καμία επιτυχία.

Πηγή: in.gr