Με τελετές ποντίφικα κηδεύεται σήμερα, στο Βατικανό, ο πρώην πάπας Βενέδικτος XVI.

Στην τελετή προΐσταται ο ίδιος ο πάπας Φραγκίσκος και η λειτουργία θα ακολουθήσει τις παραδοσιακές παπικές κηδείες, με μερικές αλλαγές στις προσευχές και τα αναγνώσματα ώστε να αντικατοπτρίζουν το καθεστώς του Βενέδικτου ως επίτιμου Πάπα.

Υπενθυμίζεται ότι, ο Βενέδικτος, πέθανε σε ηλικία 95 ετών στις 31 Δεκεμβρίου, ενώ τη Δευτέρα ξεκίνησε η τριήμερη αγρυπνία του. Σήμερα, για λόγους ασφαλείας, ο εναέριος χώρος πάνω από την Αγία Έδρα θα παραμείνει αδιαπέραστος, ενώ έχει απαγορευθεί η πώληση ποτών, νερού και αναψυκτικών σε γυάλινα μπουκάλια.

Δείτε live την τελετή

Δεκάδες χιλιάδες κόσμου στο λαϊκό προσκύνημα

Τις τελευταίες τρεις ημέρες, η σορός του πάπα Βενέδικτου, βρισκόταν στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, όπου είχε τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

Περίπου 200.000 άνθρωποι συνολικά πιστεύεται ότι έφτασαν μπροστά στο φέρετρο του πρώην πάπα, ο οποίος, το 2013 έγινε ο πρώτος Ποντίφικας που παραιτήθηκε έπειτα από 600 χρόνια.

Μόνον μια φορά στο παρελθόν, το 1802, στην κηδεία ενός καθολικού πάπα συμμετείχε και διάδοχός του.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, για το στερνό αντίο στον Βενέδικτο τον Δέκατο Έκτο, μεταξύ των άλλων, πρόκειται να αφιχθούν στην Ρώμη ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, η βασίλισσα της Ισπανίας Σοφίας, ο βασιλιάς του Βελγίου Φίλιππος, ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα και ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα.

Πηγή: in.gr