Για τα μέτρα που πάρθηκαν από την κυβέρνηση και για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασικαλόπουλος. «Έχουμε αποδεχθεί ως κοινωνία ότι μπορούμε να χάνουμε 30 – 40 Έλληνες την ημέρα και ότι αυτή είναι μια κανονικότητα. Αυτή είναι η πραγματικότητα», δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής και διερωτήθηκε γιατί δεν αντιδρούμε ως κοινωνία στο θέμα του κοροναϊού.

Για το υψηλό ποσοστό θνητότητας

Σχολιάζοντας το υψηλό ποσοστό θνητότητας στην Ελλάδα, με αφορμή και πρόσφατη δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο καθηγητής Πνευμονολογίας επισήμανε: «Οι χώρες που έχουν χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού έχουν αυξημένη θνητότητα. Η θνητότητα παρατηρείται ανάμεσα στους ανεμβολίαστους. Δυστυχώς στην Ελλάδα, στην ηλικία άνω των 60 όπου έχουμε και το 90% της θνητότητας από τον κοροναϊό, δεν έχουμε πετύχει τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης που θα έπρεπε να είναι στο 95 – 100 %.

Είμαστε στο 75%, συνεπώς υπάρχει ένα 25% ανεμβολίαστων με υψηλό ποσοστό αν νοσήσουν να πεθάνουν. Τα ποσοστά θνητότητας που είχαμε δεν είναι μεγαλύτερα από άλλες χώρες».

Για το άνοιγμα της εστίασης

Σε σχόλιό του για τα νέα μέτρα για την επιστροφή στην κανονικότητα ο κ. Βασιλακόπουλος εμφανίστηκε να διαφωνεί με άλλους επιστήμονες που τα έχουν κριτικάρει, όπως η Αθηνά Λινού ή ο Γιώργος Παυλάκης.

Από τη δική του μεριά ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος τόνισε ότι υπάρχουν δύο συνιστώσες: «Η μία συνιστώσα είναι οι ελευθερίες που δίνονται στους εμβολιασμένους. Είναι γεγονός ότι ο εμβολιασμένος έχει μικρότερη πιθανότητα να νοσήσει και να τον μεταδώσει. Αν σε έναν εσωτερικό χώρο είμαστε όλοι εμβολιασμένοι, η συνολική πιθανότητα να υπάρξει μετάδοση είναι πολύ μικρή. Άρα είναι μια ασφαλής λειτουργία ή είναι μια λειτουργία με χαμηλό υγειονομικό κίνδυνο. Ωστόσο δεν μπορεί σε έναν χώρο που είμαστε 100 εμβολιασμένοι και γλεντάμε να υπάρχουν 50 εργαζόμενοι οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι, έστω και αν κάνουν τα δύο rapid τεστ την εβδομάδα, αν τα κάνουν κανονικά, αν φοράνε σωστά τη μάσκα».

Όπως τόνισε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο καθηγητής Πνευμονολογίας, το μεγάλο πρόβλημα με τα νέα μέτρα για το άνοιγμα των κέντρων εστίασης και διασκέδασης είναι ότι στηρίζονται στην υπευθυνότητα των πολιτών.

«Αν όλοι οι Έλληνες είμασταν υπεύθυνοι τα μέτρα θα ήταν ολόσωστα, όμως δεν υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες στο να περιορίζεται ο Έλληνας που δεν είναι ιδιαίτερα υπεύθυνος στο θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας».

Για τους ανεμβολίαστους

Αναφορικά με το μεγάλο ποσοστό κόσμου που δεν έχει ακόμη εμβολιαστεί ο κ. Βασιλακόπουλος σχολίασε την στάση της κυβέρνησης πάνω στο θέμα: «Έχω την αίσθηση ότι προσπαθούμε να πείσουμε τους Έλληνες που δεν έχουν εμβολιαστεί μόνο με την πειθώ. Με προβληματίζει γιατί οι Έλληνες έχουμε πειστεί λιγότερο από τους Πορτογάλους, τους Γάλλους. Θα πρέπει να μας απασχολήσει όλους τι παιδεία πήραμε τα τελευταία 60 χρόνια και δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τα ευρήματα της επιστήμης και είμαστε τόσο καχύποπτοι».

Όσον αφορά την ανησυχία του κόσμου για τις παρενέργειες των εμβολίων ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι δηλώνονται όλες οι παρενέργειες από τα εμβόλια. «Τις σπάνιες παρενέργειες από τα εμβόλια τις έμαθε ο πολίτης από τους γιατρούς. Δεν πρέπει να πιστεύει ότι το σύνολο της ιατρικής κοινότητας συνωμότησε εναντίον της ανθρωπότητας. Δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr