Η υπουργός Εξωτερικών και Διασποράς του Κοσσυφοπεδίου Ντόνικα Γκερβάλα επιβεβαίωσε, μέσω βιντεοσκοπημένης ομιλίας, ότι υπέβαλε την αίτηση για ένταξη της χώρας της στο Συμβούλιο της Ευρώπης, λέγοντας ότι ελπίζει σε θετική απόφαση (στη φωτογραφία αρχείου από την ιστοσελίδα του Συμβουλίου, επάνω, στιγμιότυπο από συνεδρίαση της Επιτροπής Υπουργών).

«Ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο»

«Σήμερα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για το Κοσσυφοπέδιο στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Σήμερα ξεκινά η διαδικασία για την εξέταση του αιτήματός μας, η οποία θα περάσει από διάφορα όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης και της Επιτροπής Υπουργών. Το Κοσσυφοπέδιο αξίζει να είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης», είπε.

Στο μεταξύ, ο Ντάνιελ Χόλτγκεν, εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε απάντηση στο «Ράδιο Ελεύθερη Ευρώπη», επιβεβαίωσε ότι έχουν αποδεχτεί την αίτηση ένταξης του Κοσσυφοπεδίου.

«Η αίτηση έγινε δεκτή και θα σταλεί στην Επιτροπή των Υπουργών, σύμφωνα με το καταστατικό του Συμβουλίου της Ευρώπης», είπε ο Χόλτγκεν, ο οποίος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τις διαδικασίες εξέτασης της αίτησης.

Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου, χθες το πρωί, ενέκρινε κατ’ αρχήν την πρωτοβουλία για ένταξη της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η αίτηση εξετάζεται από την Επιτροπή Υπουργών και μετά την εξέταση της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο, τον τελικό λόγο έχει η Κοινοβουλευτική Συνέλευση, η οποία αποτελείται από εθνικούς εκπροσώπους των κρατών μελών. Η αποδοχή ένταξης γίνεται με πλειοψηφία 2/3.

Κάθε μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης πρέπει να αποδέχεται τις αρχές του κράτους δικαίου και την εφαρμογή των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών για όλα τα άτομα που υπάγονται στη δικαιοδοσία του.

Με την απουσία της Ρωσίας, η οποία αποβλήθηκε από το Συμβούλιο στις 16 Μαρτίου του τρέχοντος έτους, λόγω της έναρξης του απρόκλητου πολέμου στην Ουκρανία, τα δύο τρίτα των κρατών μελών αυτού του οργανισμού αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Δεδομένου ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται κατά πλειοψηφία, το ενδεχόμενο ένταξης του Κοσσυφοπεδίου είναι πραγματικό, εάν κριθεί ότι πληροί τις προϋποθέσεις.

Σύγκληση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Σερβίας

Μετά την εξέλιξη αυτή, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε τη σύγκληση για σήμερα 13 Μαΐου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Ο κ. Βούτσιτς, αντέδρασε στην κατάθεση αίτησης από το Κοσσυφοπέδιο για την ένταξή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, λέγοντας ότι με αυτή την ενέργεια παραβίασε τις Συμφωνίες της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών.

«Εναπόκειται σε εμάς να μην μπούμε σε σύγκρουση μίσους και ψύχωσης, αλλά να δώσουμε μια ισχυρή απάντηση, υπεύθυνα, ορθολογικά και σοβαρά», είπε ο Βούτσιτς.

Πρόσθεσε ότι έχει προγραμματίσει συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για σήμερα Παρασκευή και τις επόμενες εβδομάδες «η Σερβία θα κάνει ό,τι μπορεί για να δείξει ότι έχει τη δυνατότητα να σωθεί η χώρα μας».

Η Συμφωνία της Ουάσιγκτον ή η Συμφωνία για την Ομαλοποίηση των Οικονομικών Σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, υπογράφηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2020 στον Λευκό Οίκο παρουσία του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Η συμφωνία είχε προγραμματιστεί να διαρκέσει ένα χρόνο, αλλά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ενθαρρύνει νωρίτερα το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία να συνεχίσουν το μορατόριουμ σε ζητήματα αναγνώρισης που περιπλέκουν την πρόοδο στους τεχνικούς τομείς, και ήταν μέρος της συμφωνίας.

Πηγή: evropaelire.org, echedoros-a.gr

Πηγή: in.gr