Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Tiksa Negeri), καταδίκασε τη νέα εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) από τη Βόρεια Κορέα το Σαββατοκύριακο, καλώντας την Πιονγιάνγκ να σταματήσει τις «προκλητικές ενέργειες», τονίζει δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε χθες Κυριακή από τον εκπρόσωπό του.

«Ο Γενικός Γραμματέας καταδικάζει την εκτόξευση, για ακόμη μια φορά, βαλλιστικού πυραύλου με διηπειρωτική εμβέλεια» από τη Βόρεια Κορέα, καλώντας τη να «συμμορφωθεί προς τις διεθνείς υποχρεώσεις της», σημείωσε ο εκπρόσωπός του, Στεφάν Ντουζαρίκ, στο λακωνικό κείμενο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Ισχυρή απάντηση

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε το Σάββατο (18/02) βαλλιστικό πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς στη θάλασσα ανοιχτά των ανατολικών ακτών της, μετά την προειδοποίηση που απηύθυνε για ισχυρή απάντηση στα επικείμενα στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ-Νότιας Κορέας.

Οι ιαπωνικές αρχές δήλωσαν πως ο πύραυλος έπεσε στη θάλασσα εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Ιαπωνίας μία και πλέον ώρα μετά την εκτόξευσή του, αφήνοντας να εννοηθεί πως αυτός ήταν ένας από τους μεγαλύτερους πυραύλους της Βόρειας Κορέας.

Η πρώτη εκτόξευση πυραύλου από την 1η Ιανουαρίου γίνεται αφού η Πιονγιάνγκ απείλησε την προηγούμενη Παρασκευή με μια «άνευ προηγουμένου, επίμονη, ισχυρή απάντηση», καθώς η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για ετήσια στρατιωτικά γυμνάσια στο πλαίσιο των προσπαθειών αποτροπής της αυξανόμενης πυρηνικής και πυραυλικής απειλής της Βόρειας Κορέας.

Πηγή: in.gr