Από τις επαναληπτικές εκλογές στην Τζόρτζια για δύο έδρες στη Γερουσία θα κριθεί το πώς θα κυβερνήσει ο Τζο Μπάιντεν. Σε περίπτωση που μείνουν στους Ρεπουμπλικανούς, θα γίνει δύσκολη η πολιτική ζωή του νέου προέδρου.

Στο μνημείο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Ανεπηρέαστο από την προεκλογική μάχη μέχρις εσχάτων στην Τζόρτζια το αιώνιο φως συνεχίζει να καίει στο μνημείο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στην Ατλάντα.

Για να θυμίζει την επιμονή, με την οποία ο μαύρος προασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πολέμησε για έναν πιο δίκαιο κόσμο.

Εναν αγώνα που του κόστισε την ίδια του τη ζωή σε ηλικία 39 ετών, επειδή το όνειρό του φάνταζε πάρα πολύ ισχυρό και απειλητικό για τους άσπρους ρατσιστές των ΗΠΑ στο τέλος της δεκαετίας του 60.

Ο Κάρεμ και η Τζέσικα Στέρλινγκ επισκέπτονται πολύ συχνά αυτόν τον τόπο για να αντλήσουν δύναμη και ηρεμία. Ιδιαίτερα στις κρύες πρώτες ημέρες του χρόνου.

«Πρέπει να συνειδητοποιούμε πόσο μακριά φτάσαμε, δεν πρέπει να σταματήσουμε να πολεμάμε για τα δικαιώματά μας», λέει ο Κάρεμ. Το ζευγάρι κατάγεται από την Τζόρτζια και του αρέσουν τα ταξίδια.

Μιλά με ενθουσιασμό για το Αμβούργο, το Βερολίνο, την Ευρώπη. «Χρειαζόμαστε επιτέλους ένα καλό κοινωνικό σύστημα, που να είναι δίκαιο και να στηρίζει τους πάντες».

Την εκλογική διαμάχη για τις δύο έδρες στη Γερουσία παρακολουθούν από πολύ κοντά, αλλά δεν θέλουν να δώσουν το δικό τους πολιτικό στίγμα.

Πακτωλός χρημάτων για δύο έδρες

Ο Κάρεμ και η Τζέσικα Στέρλινγκ μπροστά από τη φλόγα που καίει συνεχώς έξω από το μνημείο για τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Αλλά και ο Σαμ Ντένι κυκλοφορεί σε αυτήν τη συνοικία που ονομάζεται «Χάρλεμ της Δύσης». Επί δεκαετίες χτυπούσε εδώ η καρδιά των μαύρων στην Ατλάντα, με καταστήματα και εστιατόρια.

Οι εφημερίδες για το αφροαμερικανικό τμήμα του πληθυσμού είχαν εδώ τα γραφεία τους και εδώ βρίσκεται και η εκκλησία των Βαπτιστών Εμπενίζερ, όπου ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ έβγαζε τα κηρύγματά του.

Ο Ντένι που εργάζεται σε δεξαμενή σκέψης στην Ουάσιγκτον έρχεται για να κάνει προεκλογικό αγώνα. Πηγαίνει από σπίτι σε σπίτι, από πόρτα σε πόρτα, μιλά με τους ανθρώπους στον δρόμο και προσπαθεί να τους πείσει να ψηφίσουν.

Ποιος θα κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους

«Στο τέλος», λέει, «σημασία έχει ποιος θα κινητοποιήσει τους περισσότερους ψηφοφόρους. Εάν τις εκλογές κερδίσουν οι Ρεπουμπλικανοί, θα διατηρήσουν την πλειοψηφία τους στη Γερουσία και θα μπορούν να μπλοκάρουν τα περισσότερα πρότζεκτ του προέδρου».

Τα προγνωστικά του για τον νέο πρόεδρο σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι αισιόδοξα. «Τότε ο Τζο Μπάιντεν από την πρώτη ημέρα θα αγωνίζεται με ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας».

Ποτέ άλλοτε στην ιστορία των ΗΠΑ δεν δαπανήθηκαν τόσα πολλά χρήματα για δύο έδρες της Γερουσίας. Πάνω από μισό δισ. δολάρια ξοδεύτηκαν στον προεκλογικό αγώνα για την κατάκτηση της πλειοψηφίας στη Γερουσία.


Αστεγοι απέναντι από την εκκλησία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Δύο υποψήφιοι από το Δημοκρατικό Κόμμα διεκδικούν τις έδρες των δύο Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών Ντέιβιντ Περντού και Κέλι Λέφλερ.

Ο δημοκρατικός Τζον Οσοφ μιλώντας στη DW υπογραμμίζει την τεράστια σημασία αυτής της εκλογής. Κάνει λόγο για την κοινωνική ασφάλεια ως ανθρώπινο δικαίωμα στις ΗΠΑ, για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υπόσχεται ένα νέο νόμο θεμελιωδών δικαιωμάτων, «ώστε όλοι να έχουν ίσα δικαιώματα ανεξαρτήτως χρώματος δέρματος».

Ο Ράφαελ Γουόρνοκ είναι ο έτερος υποψήφιος των Δημοκρατικών. Από το 2005 είναι ο βασικός ιερέας στην εκκλησία Εμπενίζερ των Βαπτιστών, την εκκλησία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Χάρη στις κοινές τους εμφανίσεις οι δύο υποψήφιοι κατάφεραν να συγκεντρώσουν σε δύο μήνες χορηγίες άνω των 200 εκ δολαρίων.

Θα κινητοποιήσουν οι Δημοκρατικοί τους αδύναμους;

Ο Τζέσι Γκλίτον μοιράζει φαγητό στους άστεγους

Ακριβώς απέναντι από την εκκλησία βρίσκεται ακαλλιέργητη περιοχή που περιβάλλεται από συρματόπλεγμα. Σε ένα σημείο του είναι πατημένο.

Στην περιοχή με άδεια μπουκάλια, πλαστικά και κομμάτια από ρούχα, έχουν στηθεί φτηνές σκηνές που καλύπτονται από αδιάβροχα καλύμματα για να προστατεύσουν από το κρύο και τη βροχή. Εδώ κοιμούνται δέκα με δεκαπέντε άνθρωποι.

Ο Τζέσι Γκλίτορ μαζεύει στην ενορία του χρήματα για να αγοράσει φαγητό σε όσους το έχουν ανάγκη στην περιοχή. Αυτήν τη φορά ήρθε με το λευκό λεωφορειάκι του. Σε συσκευασίες στεροπόρ μοιράζει ψωμί και κομμάτια κρέας, που παίρνουν με ευγνωμοσύνη όσοι στεγάζονται στις σκηνές.

Θα ψηφίσει τον δημοκρατικό Γουόρνοκ; Για τον Τζέσι Γκλίτορ δεν είναι η σωστή ερώτηση. «Αντί να ξοδεύουν εκατομμύρια στον προεκλογικό αγώνα, καλύτερα είναι να έρθουν εδώ και να δουν με τα μάτια τους κάτω από ποιες συνθήκες ζουν οι άνθρωποι. Εδώ χρειάζονται τα χρήματα, αλλά ποιον ενδιαφέρει; Τους ενδιαφέρει μόνο η εξουσία» λέει.

Πολλοί άνθρωποι, όπως ο Γκλίτορ, αισθάνονται παρατημένοι στην τύχη τους από τους πολιτικούς αξιωματούχους. Αυτούς χρειάζονται οι Δημοκρατικοί για να σχηματίσουν πλειοψηφίες και να κερδίσουν πολιτείες, όπως την Τζόρτζια.

Μάχη στήθος με στήθος

Θα τα καταφέρουν με την αριστερή στρατηγική να κινητοποιήσουν και πάλι κυρίως Αφροαμερικανούς για να συγκεντρώσουν την πλειοψηφία που χρειάζονται στη Γερουσία;

Τα προγνωστικά δίνουν μάχη στήθος με στήθος. Και ίσως το βράδυ της 5ης Ιανουαρίου να μην υπάρχει σαφές αποτέλεσμα και να ξεκινήσει πάλι νέα καταμέτρηση που να κρατήσει ημέρες.

Το βέβαιο είναι ότι στις 6 Ιανουαρίου ο Τραμπ κάλεσε σε διαδήλωση στην Ουάσιγκτον. Και πάλι η δήμαρχος της πρωτεύουσας ζητά από τους διαδηλωτές να μην συμμετάσχουν για λόγους ασφάλειας.

Σε αυτήν τη διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά της δήθεν χειραγώγησης των εκλογών θα έρθει από το Τέξας ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ. Κακές γλώσσες λένε ότι διακατέχεται από φιλοδοξίες. Θέλει να βάλει υποψηφιότητα το 2024 για τις προεδρικές εκλογές.

Από τώρα υψώνει τη φωνή του ζητώντας στήριξη από τους οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ. Μια ώρα δρόμο από την Ατλάντα, σε μια από τις περιοχές της Τζόρτζια όπου ζουν μόνο λευκοί, εμφανίζεται σε μία προεκλογική εκστρατεία.

Και υπόσχεται σε απειλητικό ύφος, ότι σε περίπτωση που οι δύο έδρες «πέσουν» στα χέρια των Δημοκρατών «δεν θα εξαφανιστούμε σιωπηλά και νύκτωρ».

Πηγή: Deutche Welle

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr