Κλιμακώνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία καθώς μετά την απόφαση της Γερμανίας να στείλει 14 άρματα μάχης Leopard 2 και οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν τη φημολογία που είχε αναπτυχθεί από την Τρίτη και αποφάσισαν να στείλουν 31 άρματα μάχης M1 Abrams.

Την είδηση γνωστοποίησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν σε διάγγελμά του, σε αυτό το οποίο αποκάλεσε μία «παγκόσμια δέσμευση» απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, ευχαριστώντας τη Γερμανία για τη σημαντική αναβάθμιση της βοηθείας του στην Ουκρανία.

Ευχαριστώ σε Σολτς

Όπως είπε ο Τζο Μπάιντεν οι ΗΠΑ σκοπεύουν να στείλουν 31 M1 Abrams τανκς στην Ουκρανία. «Ο Γερμανός καγκελάριος είναι μία ισχυρή φωνή ενότητας», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Είμαι ευγνώμων στον καγκελάριο Σόλτς που θα παρέχει τα γερμανικά τανκ  Leopard 2 και θα ηγηθεί στην προσπάθεια της Ευρώπης να συμβάλλει στη δημιουργία δύο ταγμάτων τανκ στην Ουκρανία», προσέθεσε.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον καγκελάριο για την ηγεσία και την πάγια δέσμευσή του στις κοινές προσπάθειες να υποστηρίξουμε την Ουκρανία.

Στη συνέχεια ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε στην αποστολή των 31 M1 Abrams, τα οποία αποτελούν μία κίνηση που σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ θα βοηθήσει την Ουκρανία να υπερασπιστεί την επικράτειά της και να πετύχει τους αντικειμενικούς της στόχους.

Τα Abrams είναι τα πιο ικανά τανκ στον κόσμο

«Τα Abrams είναι τα πιο ικανά τανκ στον κόσμο. Είναι επίσης εξαιρετικά σύνθετα στη λειτουργία και στη συντήρησή τους. Επίσης δίνουμε στην Ουκρανία κομμάτια εξοπλισμού απαραίτητα για να είναι αυτά τα τανκ αποτελεσματικά στο πεδίο της μάχης. Θα ξεκινήσουμε να εκπαιδεύουμε στρατεύματα πάνω στα υλικοτεχνικά ζητήματα καθώς και της συντήρησης το συντομότερο δυνατόν».

Πάντως τα Abrams θα χρειαστούν μήνες για να φτάσουν. «Η αποστολή αυτών των τανκ θα χρειαστεί χρόνο και θέλουμε να δούμε και να βεβαιωθούμε πως οι Ουκρανοί θα είναι πλήρως προετοιμασμένοι να ενσωματώσουν τα τανκ στις άμυνες τους».

Ο Τζο Μπάιντεν σύμφωνα με το CNN, ανέφερε πως η υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία δεν αποτελεί «επιθετική απειλή» για τη Ρωσία και σημείωσε πως οι ΗΠΑ βοηθούν την Ουκρανία να υπερασπιστούν την «εδαφική τους ακεραιότητα».

«Όλο αυτό γίνεται για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να υπερασπιστεί και προστατέψει το ουκρανικό έδαφος. Δεν είναι μια επιθετική απειλή για τη Ρωσία. Αυτή δεν είναι μαι επιθετική απειλή», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ και τόνισε πως πιστεύει όταν αν τα ρωσικά στρατεύματα επιστρέψουν εκεί που ανήκουν δηλαδή στη Ρωσία, τότε «ο πόλεμος θα τελείωνε σήμερα».

«Αυτό είναι που θέλουμε σήμερα, να τελειώσει αυτός ο πόλεμος», είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμα ο Τζο Μπάινεν απέρριψε τη φημολογία πως δέχθηκε πιέσεις από τη Γερμανία ώστε να στείλει τα Abrams

«Η Γερμανία δεν με έκανε να αλλάξω το μυαλό μου. Θέλαμε να βεβαιωθούμε πως όλοι είμαστε μαζί».

Παράλληλα ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε και στη στρατιωτική βοήθεια που θα στείλουν άλλες χώρες και η οποία αποτελεί μία «σημαντική βοήθεια ώστε η Ουκρανία να υπερασπιστεί την επικράτειά της».

«Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη», είπε ακόμα και αναφέρθηκε στη βοήθεια που δίνει κάθε κράτος.

Αναλυτικά η βοήθεια που στέλνει κάθε χώρα

Ηνωμένο Βασίλειο: Διορίζει δύο τανκ Challenger

Γαλλία: Συνεισφέρει με τεθωρακισμένα AMX-10 και σημαντικά συστήματα αεράμυνας.

Γερμανία και ΗΠΑ: Τανκ Leopard  και πυραύλους Patriot

Ολλανδία: Δώρισε πυραύλους Patriot και εκτοξευτές

Πολωνία: Στέλνει τεθωρακισμένα οχήματα

Σουηδία: Δωρίζει πολεμικά οχήματα πεζικού

Ιταλία: Δίνει πυροβολικό

Δανία και Εσθονία: Στέλνουν οβιδοβόλα

Λετονία: Παρέχει πυραύλους stinger

Λιθουανία: Παρέχει όπλα αεράμυνας

Ανοίγει τον δρόμο και για άλλες χώρες η απόφαση

Η απόφαση της Γερμανίας ανοίγει τον δρόμο για άλλες χώρες, όπως η Πολωνία, η Ισπανία και η Νορβηγία, να προμηθεύσουν από τα αποθέματά τους με άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία.

«Η απόφαση αυτή ακολουθεί τη γνωστή μας γραμμή υποστήριξης της Ουκρανίας στο μέτρο των δυνατοτήτων μας. Ενεργούμε σε στενό συντονισμό σε διεθνές επίπεδο», τόνισε ο Σολτς στην ανακοίνωσή του.

Πηγή: in.gr