Την κατάργηση της ομάδας ΔΡΑΣΗ και τη δημιουργία διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την επιλογή της ηγεσίας της ΕΛΑΣ πρότειτε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την δευτερολογία του στη Βουλή.

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αποφασίσετε ότι η ομάδα ΔΡΑΣΗ είναι επικίνδυνη. Δεν προστατεύει τη δημόσια τάξη. Ζητάμε να καταργηθεί και δεσμευόμαστε να καταργηθεί όπως το είχαμε κάνει με την ομάδα ΔΕΛΤΑ» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ταυτόχρονα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να συμφωνήσουν στην αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της ΕΛΑΣ προκειμένου η αστυνομία να λειτουργεί «έξω από τις κομματικές περιχαρακώσεις».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας πρότεινε να συσταθεί μια «διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή που θα επιλέγει την ηγεσία της ΕΛΑΣ με αξιοκρατικά κριτήρια. Θα συναινέσετε ή θα προχωρήσετε στο οι δικοί σας και οι δικοί μας;».

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι για τους αστυνομικούς «ο τρόπος πρόσληψης πρέπει να είναι μόνο μέσω πανελλαδικών εξετάσεων. Να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να αναβαθμιστεί η πανεπιστημιακή εκπαίδευση των αστυνομικών και να επανεκπαιδευτούν οι ειδικοί φρουροί».

«Να δημιουργήσουμε μια άλλη εικόνα για τον αστυνομικό ως πολίτη με στολή και όχι να δημιουργεί με την παρουσία του τρόμο στον πολίτη» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι το κράτος έχει αποτύχει στην πανδημία και έχει πετάξει το μπαλάκι στην αστυνομία χρεώνοντάς της «ευθυνη δυσανάλογη».

Ο κ. Τσίπρας διάβασε προσωπικό γράμμα του πατέρα του Βασίλη Μάγγου στο οποίο ανέφερε ότι δεν έχει καμία ενημέρωση για την πορεία της ΕΔΕ αναφορικά με τα βασανιστήρια που υπέστη ο γιος του και όπως υποστηρίζει ο ίδιος ο πατέρας τον οδήγησαν έμμεσα στο θάνατο.

«Όταν η ατιμωρησία είναι συνεχής τότε η αυθαιρεσία γίνεται κανόνας» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στην περίπτωση της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου και απαριθμώντας τις ενέργειες της κυβέρνησης και της τότε υπουργού της κα Γεροβασίλη σημείωσε ότι το ζήτημα είναι αν μια κυβέρνηση ενθαρρύνει ή καταδικάζει τις αυθαιρεσίες επίορκων αστυνομικών ενώ άφησε αιχμές για το ότι δεν έχει υπάρξει ακόμα καμία τιμωρία για τους ενεχόμενους στο θάνατο Κωστόπουλου οφείλεται στο συνύγορό τους βουλευτή της ΝΔ Θάνο Πλεύρη.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η συγγνώμη του κ. Μητσοτάκη για τα κρούσματα αστυνομικής βίας ήταν μισή.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr