«Δύο εναλλακτικά κυβερνητικά σχέδια από τα δύο τα κόμματα εξουσίας στον τόπο μας συγκρούονται στις κάλπες της 25 Ιουνίου: το σχέδιο της ΝΔ και το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος σε συγκεντρωμένους πολίτες στα Χανιά, οι οποίοι του επεφύλαξαν θερμή υποδοχή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «η κεντρική διαχωριστική γραμμή είναι ότι εμείς προτάσσουμε ως αξία αναντικατάστατη, αναλλοίωτη, την ανθρώπινη ζωή. Αυτοί, τα κέρδη και τις ζημιές. Εμείς θα αγωνιζόμαστε για τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, όχι για τα κέρδη και τις ζημιές».

Όπως εξήγησε, «τα δύο αυτά σχέδια είναι αντίθετα σαν τη μέρα με τη νύχτα» και υπογράμμισε ότι «το σχέδιο της ΝΔ έχει  κρυφές πτυχές. Το πρόγραμμά τους είναι ένα. Αυτό που πριν από 2 μήνες κατέθεσαν ως μεσοπρόθεσμο στις Βρυξέλλες και δεν προβλέπει αυξήσεις στο μέσο μισθό 25%, αλλά 1,4 σε βάθος τετραετίας. Το πρόγραμμά τους δεν προβλέπει 10.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ. Το πρόγραμμά τους προβλέπει 10.000 αντικαταστάσεις αυτών που θα φύγουν από το ΕΣΥ», επισήμανε.

Και προσέθεσε: «Το πρόγραμμά τους δεν προβλέπει αύξηση των δαπανών για την υγεία και την παιδεία, αλλά μείωση. Καθώς μειώνονται κατά 10% οι πρωτογενείς δαπάνες του κράτους. Άλλα λοιπόν λένε και άλλα σχεδιάζουν να κάνουν. Καμία από τις υποσχέσεις του κ. Μητσοτάκη δεν έχει κατατεθεί στις Βρυξέλλες. Άρα δεν υπάρχουν αυτές οι υποσχέσεις».

«Υπάρχουν όμως κάποιες κρυφές σκέψεις, δεσμεύσεις, σχέδια», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας πως η «διαλογή ασθενών είναι η κρυφή ατζέντα της ΝΔ στην υγεία, όπως την φανέρωσε ο κύριος Πνευματικός.

»Το κρυφό σχέδιό τους είναι να μειώσουν κι άλλο τις δαπάνες, να ιδιωτικοποιήσουν τα νοσοκομεία. Να μειώσουν κι άλλο τους γιατρούς και τους νοσηλευτές και όταν κάποιος άνθρωπος θα βρίσκεται στην ανάγκη και θα πηγαίνει σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, θα εξετάζουν αν έχει προσδόκιμο ζωής για να πάρει μια ακριβή θεραπεία. Αν δεν έχει προσδόκιμο ζωής, δεν θα την παίρνει αυτή την ακριβή θεραπεία. Θα πηγαίνει σε ένα ιδιωτικό νοσηλευτήριο, αν έχει λεφτά. Αν δεν έχει, στο σπίτι του. Αυτό μας είπε ο κ. Πνευματικός. Διαλογή ασθενών», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει κρυφή ατζέντα και στην οικονομία, λέγοντας πως «όσον αφορά τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και την οικονομία είναι το σχέδιο Πισσαρίδη. Τα ίδια σχεδιάζουν και δεν τα λένε, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, όταν θα τελειώσουν τα pass και τα επιδόματα, αλλά δεν θα μειωθεί ο ΦΠΑ και ο ΕΦΚ. Τα ίδια και χειρότερα σχεδιάζουν για τους πλειστηριασμούς 700.000 ακινήτων, που έχουν περάσει από τις τράπεζες στα funds που τα πήραν κοψοχρονιάς. Και θέλουν να βγάζουν το 100% της αξίας».

«Είμαστε μαχητές, γνωρίζουμε από δύσκολες μάχες»

«Θα αγωνιζόμαστε κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη», τόνισε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε ότι είναι ισχυρή η δέσμευσή του να δοθεί αυτή η δύσκολη μάχη, γιατί όπως είπε «είμαστε μαχητές, γνωρίζουμε από δύσκολες μάχες. Ποτέ δεν το βάλαμε κάτω. Μέχρι την κάλπη αλλά και την επόμενη ημέρα».

«Καθώς ερχόμουν, με σταμάτησε ένας πολίτης και μου είπε: Είσαι ήρωας, γιατί έχεις απέναντί σου το πιο σκληρό κατεστημένο που υπήρξε ποτέ. Μπετόν. Δεν είμαι εγώ ήρωας, του απάντησα. Ήρωες είναι αυτοί που προσπαθούν να τα βγάλουν δύσκολα με ένα μεροκάματο φτώχειας. Αυτοί που δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε:

«Αυτοί που χάνουν τη ζωή τους στην καρότσα ενός  αγροτικού. Αυτοί είναι ήρωες. Κι εμείς είμαστε εδώ να αγωνιστούμε κάτω από κάθε συνθήκη. Να αγωνιστούμε για τα δικαιώματα της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Όπως είπε, «είμαστε εδώ ως τέκνο της ανάγκης και για αυτό δεν είμαστε φωτοβολίδα. Είμαστε εδώ για να εκπροσωπούμε αυτούς που δεν έχουν φωνή. Είμαστε εδώ για να εκπροσωπούμε τους αδύναμους. Είμαστε εδώ για να εκπροσωπούμε την κοινωνική πλειοψηφία και δεν θα κάνουμε πίσω. Όχι γιατί θέλουμε να υπερασπιστούμε τις έδρες μας και τα ποσοστά μας. Δεν θα κάνουμε πίσω, γιατί αυτά τα συμφέροντα υπερασπιζόμαστε.

»Γιατί αν εμείς κάνουμε πίσω, η κοινωνία θα λυγίσει. Αν εμείς κάνουμε πίσω, την επόμενη μέρα θα έχουμε ένα ασύδοτο και ανεξέλεγκτο καθεστώς. Για αυτό και θα δώσουμε τη μάχη και σας καλώ να τη δώσουμε μαζί. Ψήφο την ψήφο, σπίτι το σπίτι, για να ανατρέψουμε αυτό τον δυσμενή συσχετισμό που καταγράφηκε στις προηγούμενες εκλογές», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Η ΝΔ θέλει να φτιάξει καθεστώς»

«Απέναντι σε όλα αυτά, υπάρχει εναλλακτικός δρόμος» τόνισε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι ο εναλλακτικός δρόμος περνάει μέσα από «την ενίσχυση του ΕΣΥ με γιατρούς και νοσηλευτές, τη ρύθμιση των χρεών για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα – όπως κάναμε το 2018 – το ρυθμιστικό πλαίσιο στη δραστηριότητα των funds, ώστε να σταματήσουν ανεξέλεγκτα να βγάζουν έξω από τα σπίτια τους ανθρώπους που χρωστάνε 5 και 10 χιλιάδες ευρώ, όταν αυτοί που τα ψηφίζουν αυτά χρωστάνε 400 εκατομμύρια στις τράπεζες δανεικά κι αγύριστα. Τη μείωση της έμμεσης φορολογίας, του ΦΠΑ και του ΕΦΚ, την αύξηση των μισθών, προκειμένου να πάρει ανάσα η κοινωνία».

Αναφερόμενος στο διακύβευμα της κάλπης της 25ης Ιουνίου, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «σχέδιο της ΝΔ δεν είναι να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά να φτιάξει καθεστώς» και το εξήγησε λέγοντας πως «μας το έδειξαν με την συμπεριφορά τους αυτές τις ημέρες.

»Μας το έδειξε η κυρία Μπακογιάννη, που πήγε στην μουσουλμανική μειονότητα και τους απείλησε, ότι αν μείνει έστω και μία ‘ροζ κουτσουλιά στον χάρτη’ – έτσι είπαν – τότε θα περάσουν πολύ δύσκολα τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Και αυτή η απειλή, ο εκφοβισμός δεν αφορούσε μόνο την μουσουλμανική μειονότητα, αφορούσε κάθε κοινωνική ομάδα, κάθε πολίτη που έχει στο μυαλό του να αντισταθεί στις βουλές μιας ανεξέλεγκτης, καθεστωτικής, κομματικής και οικογενειακής εξουσίας, όπως αυτή που θέλουν να επιβάλουν από τις 26 και μετά. Σήμερα, μπορεί να είναι οι μουσουλμάνοι, αύριο θα είναι οι εκπαιδευτικοί, που θα τους περάσουν αξιολόγηση με κομματικά κριτήρια, μεθαύριο οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, μετά οι νοσηλευτές».

Ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε σε κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη, τονίζοντας ότι «η ανατροπή του συσχετισμού της κάλπης του Μάη δεν είναι ζήτημα που αφορά τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ζήτημα που αφορά πόσο ισχυρή θα είναι η κοινωνία, πόσο υγιής η δημοκρατία και πόσο σταθερό το πολιτικό μας σύστημα την επόμενη ημέρα.

»Το σχέδιό τους είναι να μειώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ για να μην έχουν την επόμενη ημέρα κάποιον που να μπορεί να τους κοιτάει στα μάτια και να εκφράζει τις ελπίδες και τις αγωνίες της κοινωνίας. Το σχέδιό τους είναι ο κατακερματισμός του πολιτικού συστήματος. Δεν τους βγήκε το σχέδιο του βολικού δικομματισμού, αλλά έχουν σχέδιο να βάλουν 3-4 ακόμα κόμματα στη Βουλή. Την επόμενη ημέρα, αυτό που διακυβεύεται είναι αν θα έχουμε μια υγιή δημοκρατία. Αντικειμενικά, με την ενισχυμένη αναλογική, κάθε προοδευτική ψήφος που δεν πηγαίνει στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ, ενισχύει το σχέδιο της ΝΔ να είναι ανεξέλεγκτη την επόμενη ημέρα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Έπεσαν μέσα στην παγίδα που οι ίδιοι έστησαν»

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση έχουμε γράψει 3 – 0 μέχρι τώρα», αναφερόμενος στις απομακρύνσεις υποψήφιων της ΝΔ από τα ψηφοδέλτια:

«Πνευματικός, Κρικέτος, Κατραντζή. Τρεις υποψήφιοι της ΝΔ, που είναι καταγεγραμμένοι στα ψηφοδέλτια, έχουν αποσυρθεί εκ των υστέρων. Ο κ. Πνευματικός, γιατί είπε την αλήθεια για το σχέδιο τους στην Υγεία. Ο κ. Κρικέτος, γιατί είπε πώς σκέφτονται την ανθρώπινη ζωή. Είπε ότι έπρεπε να τους αφήσουν να πνιγούν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, γιατί θα ερχόντουσαν και θα μας έκλεβαν. Και ο κ. Κατραντζής, που ανέδειξε πόσο αδίστακτος και ανεύθυνος είναι ο κ. Μητσοτάκης στα εθνικά μας θέματα.

»Που πήγε να στήσει μια παγίδα σε εμένα, εργαλειοποιώντας την ΕΥΠ, που 4 χρόνια την είχε για να ακούει τους πολιτικούς του αντιπάλους, τους υπουργούς του, ακόμη και την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, και μου έστειλε ένα χαρτί για να κατηγορεί δήθεν τους δικούς μας υποψήφιους βουλευτές, ενώ ο δικός του καταγράφεται εκεί ως ‘στρατευμένος’ στην Άγκυρα και με δηλώσεις λίγες ημέρες πριν τις εκλογές για ‘Τούρκους της Δυτικής Θράκης’. Έπεσαν μέσα στην παγίδα που οι ίδιοι έστησαν», όπως είπε

Στο σημείο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι αναδείχτηκαν τις τελευταίες ημέρες τρία πράγματα: «Πρώτον, ότι είναι αδίστακτοι ακόμη και σε ευαίσθητα εθνικά θέματα. Δεύτερον, ότι θέλουν να είναι καθεστώς και να εκφοβίζουν, όπως η κυρία Μπακογιάννη. Τρίτον, όταν μας λένε ότι είμαστε ‘εθνική εξαίρεση’ και δεν πρέπει να θέτουμε ερωτήματα για την ανθρώπινη ζωή, ότι την επόμενη ημέρα θέλουν να κυβερνήσουν ανεξέλεγκτοι».

«Στόχος μας να γίνει ξανά κυβέρνηση η προοδευτική παράταξη»

«Η Ελλάδα ήταν και θα είναι ισχυρή δημοκρατία. Και ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εδώ δυνατός για να ενισχύσει τη δημοκρατία. Δεν θα γίνει η Ελλάδα, Ουγγαρία τού Όρμπαν, όσο κι αν θέλει να του μοιάσει ο κ. Μητσοτάκης», επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή το ναυάγιο στην Πύλο και τη μεταναστευτική πολιτική.

Και τόνισε πως «θα είμαστε εμείς εδώ να αγωνιζόμαστε δίπλα στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, δίπλα στην κοινωνία, για τα δικαιώματα, για την δημοκρατία».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τους πολίτες «να δώσουμε αυτή τη μάχη μέχρι την Κυριακή αποφασιστικά και με αισιοδοξία. Να είμαστε μαζί, να προχωρήσουμε μαζί και από Δευτέρα. Για να κρατήσουμε ζωντανή την φλόγα της δικαιοσύνης, της ελπίδας στην ελληνική κοινωνία».

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην εκλογική μάχη στα Χανιά και την Κρήτη, σημείωσε τα εξής: «Να δώσουμε τη μάχη και για τα Χανιά. Γιατί είναι μια κρίσιμη περιφέρεια για εμάς. Είμαστε ενωμένοι όσο ποτέ να δώσουμε αυτή τη μάχη στη Χανιά και στη Κρήτη. Η Κρήτη πολύ σύντομα θα ξαναγίνει η πρωτοπόρος δύναμη της προοδευτικής παράταξης του τόπου.

»Να δώσουμε την μάχη για να κρατήσουμε», διεμήνυσε τέλος ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας: «και μετά, να κάνουμε την μεγάλη αντεπίθεση για να κάνουμε ξανά νικηφόρα την προοδευτική παράταξη, κυβέρνηση του τόπου, αυτός είναι ο στόχος μας. Είμαστε κυβερνώσα παράταξη και δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για να γίνει η προοδευτική παράταξη, η κυβέρνηση του τόπου, για να δώσει ελπίδα και προοπτική σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα».

Πηγή: in.gr