«Οι κοινωνικοί δείκτες έχουν ήδη επιδεινωθεί δραματικά και πολύ φοβάμαι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πολύ δύσκολο φθινόπωρο», υπογράμμισε το βράδυ της Δευτέρας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας και προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι αν δεν κάνει «έστω και τώρα» πυροσβεστικές κινήσεις, «θα βρεθούμε σε έναν χειμώνα κοινωνικής κόλασης».

Ανασφάλεια

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό KONTRA, εκτίμησε ότι «το συναίσθημα που κυριαρχεί στον μέσο έλληνα πολίτη είναι το συναίσθημα της ανασφάλειας με πρωτοφανή τρόπο», υποστηρίζοντας πως «ούτε στην εποχή των μνημονίων και της οικονομικής ασφυξίας υπήρξε τόσο γενικευμένο το αίσθημα της ανασφάλειας των ελλήνων πολιτών».

Ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για τριπλή κρίση και συγκεκριμένα είπε: «έχουμε μία υγειονομική κρίση που αντί να αμβλύνεται, οξύνεται. Εχουμε μία οικονομική κρίση – οι επιπτώσεις είναι ορατές στον μέσο Ελληνα – που είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας της κυβέρνησης να μπορέσει να διαχειριστεί της επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης. Και ολοένα και περισσότερο αυξάνονται οι φόβοι για μια κρίση ασφάλειας στην περιοχή μας, μια μεγάλη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με τον φόβο ότι η κυβέρνηση κινείται και εκεί χωρίς πυξίδα».

Εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση για επικοινωνιακούς χειρισμούς των προβλημάτων, τόνισε ότι «δεν μπορεί να μην λαμβάνει υπ’ όψιν το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών και να κινείται διαρκώς με επικοινωνιακά εφευρήματα και πυροτεχνήματα που διαρκούν μόνο λίγες ώρες».

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην υγειονομική κρίση, ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική στην κυβέρνηση που δεν απαίτησε «γενικευμένα υγειονομικά πρωτόκολλα σε όλες τις πύλες εισόδου» της χώρας.

«Οικονομίστικη λογική»

Αντί αυτού, σημείωσε, «κυριάρχησε μια οικονομίστικη λογική» προς την «αντίθετη κατεύθυνση με αυτήν που κυριάρχησε, ορθώς, την περίοδο που επιβλήθηκαν τα περιοριστικά μέτρα».

Και συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι «στη ζυγαριά «οικονομία ή υγεία», βρισκόμαστε στο εξής παράδοξο: Το πρώτο διάστημα θυσιάσαμε την οικονομία προκειμένου να αφήσουμε αλώβητη τη δημόσια υγεία και στο δεύτερο διάστημα θυσιάσαμε τη δημόσια υγεία μπας και σώσουμε την οικονομία. Εν τέλει βρεθήκαμε και στα δύο με αρνητικό ισοζύγιο».

Υπογράμμισε ακόμα ότι «ο μοναδικός στόχος και γνώμονας της στάσης του ίδιου του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης ήταν να καρπωθούν πολιτική υπεραξία από την πορεία της πανδημίας και τώρα που τα πράγματα σκουραίνουν εξαιτίας των δικών τους αντιφάσεων, παλινωδιών και αποφάσεων ρίχνουν την ευθύνη στον πολίτη. Αυτό δεν είναι έντιμο».

Απαριθμώντας τα «μεγάλα λάθη» της κυβέρνησης είπε ότι αυτά ήταν το άνοιγμα του τουρισμού χωρίς σχέδιο, η 85% πληρότητα στα πλοία, η μη αύξηση των δρομολογίων στις δημόσιες συγκοινωνίες, όλα όσα συνέβησαν με τις αεροπορικές εταιρείες και ότι δεν έχει κρατηθεί ενιαία στρατηγική σε ό,τι αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τους όρους προφύλαξης.

«Στο σημείο μηδέν»

Ετσι, τόνισε ότι «έχουμε βρεθεί ξανά στο σημείο μηδέν» και ότι «όλα όσα πετύχαμε με μεγάλο κόπο και θυσία από την πλευρά των πολιτών μέσα σε τρεις μήνες εξαιτίας αυτών των πολιτικών που επιλέγησαν έχουν πάει στράφι και ότι κινδυνεύουμε τούτη την ώρα να βρεθούμε μπροστά σε μία κρίση πρωτοφανή υγειονομική, που δεν θα μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε».

Σε ό,τι αφορά στο επικείμενο άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι αντί να πάμε σε μια διαδικασία με λιγότερους μαθητές μέσα στην αίθουσα «η υπουργός Παιδείας στη χώρα μας το μόνο που είχε ως έγνοια ήταν να κάνει τα χατίρια των σχολαρχών, της ιδιωτικής εκπαίδευσης δηλαδή, και να περάσει μάλιστα ένα νομοσχέδιο στο οποίο τους έκανε τα χατίρια – άλλωστε έχουν παραδεχτεί ότι είναι χορηγοί της Νέας Δημοκρατίας».

«Και ταυτόχρονα σε αυτό το νομοσχέδιο αύξησε τον αριθμό των μαθητών στο δημοτικό, από 22 σε 25», συμπλήρωσε, κατηγορώντας την υπουργό Παιδείας ότι «παίζει με τη νοημοσύνη τον πολιτών και κάνει δημιουργική λογιστική με τον αριθμό των μαθητών στα σχολεία».

«Μεγαλώνει ο θυμός»

«Οταν τα βλέπει αυτά ο πολίτης μεγαλώνει μέσα του ο θυμός και η αντιπολιτική στάση», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας τον φόβο ότι «και στην Ελλάδα μπορεί να δούμε μια ενίσχυση ρευμάτων αντιπολιτικής στάσης που δεν μπορεί κανείς να προσδοκά κάτι μέσα από αυτά».

Ερωτηθείς, τέλος, σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική οικονομία, ο Αλ. Τσίπρας, παρέπεμψε και πάλι στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Ορθιοι», υπενθυμίζοντας ότι από την αρχική του εκδοχή στόχος ήταν «να σταματήσουμε την κατηφόρα, να μειώσουμε την ύφεση», κάτι που δεν εφάρμοσε η κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στη ρήτρα διαφυγής της ΕΕ, στο αποθεματικό που υπάρχει και στον χαμηλό δανεισμό λόγω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ που έχει ως αποτέλεσμα «ο δανεισμός να παραμένει χαμηλός, το επιτόκιο δανεισμού παραμένει χαμηλό».

«Δεν υπάρχουν δικαιολογίες»

«Αρα δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Η κυβέρνηση έπρεπε να κάνει εμπροσθοβαρώς κινήσεις και παρεμβάσεις, δεν τις έκανε, τώρα θα τις πληρώσει τριπλάσια, αλλά έστω και τώρα οφείλει να παρέμβει πυροσβεστικά, να αντιμετωπίσει τα προβλήματα», υπογράμμισε.

Σε διαφορετική περίπτωση, «θα υπάρξουν χιλιάδες νοικοκυριά τα οποία θα βρεθούν εκτός προϋπολογισμού, η ανεργία θα ξανασκαρφαλώσει, που ήδη έχει σκαρφαλώσει, πάρα πολύ ψηλά. Θα βρεθούμε δηλαδή σε έναν χειμώνα κοινωνικής κόλασης».

Πηγή: ΑΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Πηγή: in.gr