Για μια «εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη για την ανθρωπότητα και για την Ευρώπη» έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από Eurokinissi) στη συνέντευξη στον ΑΝΤ1, στην εκπομπή Ενώπιος Ενωπίω που είναι αφιερωμένη στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Εισβολή σε ευρωπαϊκή χώρα»

Πρόκειται για μια «εισβολή σε ευρωπαϊκή χώρα» που έχει «δραματικό» χαρακτήρα, καθώς, όπως είπε, έγινε από μια «πυρηνική δύναμη» που παίζει σημαντικό ρόλο στις «γεωπολιτικές παγκόσμιες» εξελίξεις, που είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Επιλέγει μια ωμή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ένα αιματοκύλισμα και κανείς δεν ξέρει ποιος είναι ο απώτερος στόχος», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ εξέφρασε «μεγάλη αγωνία» για τους έλληνες ομογενείς.

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι δεν μπορεί να εκτιμήσει αν θα τερματιστεί γρήγορα, ωστόσο, σχολίασε πως οι «συνέπειες θα είναι δραματικές».

«Μετά την 24η Φλεβάρη είμαστε σε έναν διαφορετικό κόσμο ανεξάρτητα ποια θα είναι η έκβασή του. Ξυπνήσαμε σ’ έναν κόσμο ξανά διπολικό και σ’ έναν κόσμο που θα βλέπουμε ένα σκληρό, ψυχρό πόλεμο», τόνισε, εκφράζοντας την άποψη ότι από την «άλλη πλευρά» δεν θα είναι μόνο η Ρωσία αλλά η Κίνα και ενδεχομένως η Ινδία, εκτιμώντας πως υπάρχει μια «μετατόπιση της γεωπολιτικής σκακιέρας προς την Ανατολή».

«Μεγάλος εταίρος» η Κίνα

«Δεν είναι εύκολος δρόμος για τη Ρωσία», σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ , σημειώνοντας επίσης πως η Κίνα φαίνεται να είναι ο «μεγάλος εταίρος» στη συμμαχία αυτή καθώς και ότι τώρα «κερδίζει χρόνο και δυνατότητες».

«Για την ΕΕ αυτή η εξέλιξη θα είναι εξαιρετικά δυσμενής και γεωπολιτικά και οικονομικά», τόνισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε επίσης μέγα λάθος του πρωθυπουργού την παροχή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία και ανέφερε πως δεν έχουμε λόγο να εμπλακούμε στην πολεμική αντιπαράθεση.

Πηγή: ΑΠΕ

Πηγή: in.gr