Ο πρώην πρωθυπουργός, Αντρέι Μπάμπις, προηγείται στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξάγονται σήμερα στην Τσεχία, συγκεντρώνοντας το 37% των ψήφων, μπροστά από τον απόστρατο στρατηγό Πετρ Πάβελ που καταγράφει ποσοστό 33,4%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα από το 75,2% των εκλογικών περιφερειών.

Οι δύο πρώτοι υποψήφιοι θα προκριθούν στον δεύτερο γύρο των εκλογών, οι οποίες θα γίνουν σε δύο εβδομάδες.

Τα επιμέρους αποτελέσματα τοποθετούν την οικονομολόγο Ντανούσε Νερούντοβα στην τρίτη θέση, καθώς συγκεντρώνει το 13,8% των ψήφων.

Η «αυλαία» ενός… μετανοημένου φιλορώσου προέδρου

Οι εκλογές στην Τσεχία σηματοδοτούν το τέλος της αμφιλεγόμενης προεδρίας του Μίλος Ζέμαν, η δεύτερη και συνταγματικά τελευταία θητεία του οποίου στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα λήγει τυπικά στις 8 Μαρτίου στην πάλαι ποτέ κομμουνιστική χώρα, νυν μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

«Υποστηρίζω πλήρως τη βοήθεια της Τσεχίας στην Ουκρανία, με την πεποίθηση ότι η πίεση των δημοκρατικών χωρών θα αναγκάσει αργά ή γρήγορα τη Ρωσία να εγκαταλείψει τα ουκρανικά εδάφη», δήλωσε τις προάλλες ο γεωπολιτικά όψιμα… μετανοημένος 78χρονος Μίλος Ζέμαν, σε μία από τις τελευταίες ομιλίες του ως πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας.

Πρώτος μετακομμουνιστικά πρόεδρος στην Πράγμα που εξελέγη με απευθείας ψηφοφορία (οι δύο προηγούμενοι, Βάτσλαβ Χάβελ και Βάτσλαβ Κλάους, είχαν εκλεγεί από τη Βουλή), ο Ζέμαν δίχασε τη χώρα του κατά τη δεκαετή προεδρία του.

Από τις βασικές αιτίες ήταν η ακραιφνώς φιλορωσική στάση του – που πάντως άλλαξε μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – καθώς και η σθεναρή υποστήριξή του για στενότερους δεσμούς με την Κίνα, στο όνομα των εθνικών οικονομικών συμφερόντων.

Πηγή: in.gr