Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, ο Αντρέι Μπάμπις, ξεπέρασε χθες Πέμπτη την πρόταση μομφής που κατέθεσαν στο κοινοβούλιο κόμματα της αντιπολίτευσης, τέσσερις μήνες προτού διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές στη χώρα.

Μαραθώνια συνεδρίαση

Επειτα από μαραθώνια συνεδρίαση 11 και πλέον ωρών, μόλις 89 μέλη της τσεχικής εθνικής αντιπροσωπείας τάχθηκαν υπέρ της πρότασης να αποπεμφθεί η κυβέρνηση, λιγότεροι από την απαραίτητη πλειοψηφία των 101 ψήφων στο σώμα των 200 εδρών.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του Κομμουνιστικού Κόμματος αποχώρησε νωρίτερα, αποφασίζοντας να μην ψηφίσει εναντίον της κυβέρνησης. «Δεν θα συμμετάσχουμε σε αυτό το θέατρο», συνόψισε ο πρόεδρος του κόμματος, ο Βόιτσεχ Φίλιπ.

Την πρόταση μομφής κατέθεσαν πέντε δεξιά και φιλελεύθερα κόμματα, κατηγορώντας την κυβέρνηση του κ. Μπάμπις ότι απέτυχε στον αγώνα εναντίον της πανδημίας του νέου κοροναϊού.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση «πέταξε δισεκατομμύρια από το παράθυρο», κατήγγειλε ο Πέτερ Φιάλα, επικεφαλής του φιλελεύθερου, κεντροδεξιού και ευρωσκεπτικιστικού κόμματος των Δημοκρατικών Πολιτών.

Η χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει καταγράψει πάνω από 30.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 1,66 εκατ. μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.

Σύγκρουση συμφέροντος

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός επικρίνεται για σύγκρουση συμφέροντος καθώς είναι ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης ομίλου αγροτοδιατροφικών προϊόντων. Κινδυνεύει εξάλλου να διωχθεί για απάτη που σχετίζεται με ευρωπαϊκές επιδοτήσεις.

Στη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Μπάμπις επέμεινε ότι δεν κατέβηκε στην πολιτική για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις του, και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση μειοψηφίας της οποίας ηγείται είναι επιτυχημένη.

Αντιπρόσωποι των πέντε κομμάτων της αντιπολίτευσης ανήγγειλαν πως θα κατέθεταν την πρόταση μομφής την Τρίτη. Και τα πέντε έχουν 68 έδρες στην τσεχική Βουλή, όμως ήλπιζαν να εξασφαλίσουν στήριξη από κοινοβουλευτικούς της άκρας δεξιάς αλλά και από το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας και Μοραβίας.

Η απόφαση του ΚΚ να μη συμμετάσχει στην ψηφοφορία ήταν κρίσιμη, καθώς η παράταξη έχει 19 έδρες. «Δεν δίνουμε την εμπιστοσύνη μας στην κυβέρνηση, ακόμη λιγότερο όμως στα δεξιά κόμματα» της αντιπολίτευσης, είπε ο Βόιτσεχ Φίλιπ.

Θα παρέμενε στην εξουσία

Στην πολιτική ιστορία της Τσεχίας έχει υπάρξει μόλις μία επιτυχής πρόταση μομφής.

Ο πρόεδρος της χώρας, ο Μίλος Ζέμαν, είχε νωρίτερα ξεκαθαρίσει πως η κυβέρνηση θα παρέμενε στην εξουσία ως τις βουλευτικές εκλογές, στις αρχές Οκτωβρίου, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στη χθεσινή ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, το κόμμα ANO του Αντρέι Μπάμπις οδεύει να καταλάβει τη δεύτερη θέση στις εκλογές, συγκεντρώνοντας το 23% των ψήφων. Μεγαλύτερο κόμμα οδεύει να αναδειχθεί η συμμαχία του Κόμματος των Πειρατών με το κόμμα των Δημάρχων και των Ανεξάρτητων, που πιστώνεται το 24% των προθέσεων ψήφου.

Στη διάρκεια της συζήτησης, ο τσέχος πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση ειδικά εναντίον του κόμματος των Πειρατών. «Δεν θέλουμε πολυπολιτισμικό οικοφανατικό πειρατιστάν στην Τσεχία», πέταξε ο κ. Μπάμπις.

«Δεν θέλουμε να ελέγχει τη χώρα μας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κανένας ξένος δεν θα χώσει τη μύτη του εδώ πέρα», πρόσθεσε ο τσέχος πρωθυπουργός.

Ο κ. Μπάμπις πρόσαψε στην αντιπολίτευση ότι έχει πάρει τους Τσέχους «όμηρους» και ότι χρησιμοποιεί την πανδημία για να καρπωθεί πολιτικό όφελος.

Πηγή: ΑΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr