Ανεβάζει τους τόνους η Άγκυρα, σχετικά με το θέμα της ενδεχόμενης επέκτασης στα 12 μίλια των ελληνικών χωρικών υδάτων νότια και δυτικά της Κρήτης.

Μετά τα τουρκικά ΜΜΕ, στο θέμα αναφέρθηκε ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επαναφέροντας τις απειλές πολέμου αν η Αθήνα ασκήσει το αναφαίρετο δικαίωμα της για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

Σε δηλώσεις του, το πρωί της Πέμπτης (29/12) ο Τσαβούσογλου, διεμήνυσε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων, ούτε κατά ένα μίλι.

Τούρκοι αναλυτές: Αιτία πολέμου τα 12 μίλια στην Κρήτη – Βιασμός της κυριαρχίας μας

«Οχι 12 μίλια, ούτε ένα» – Υπενθύμισε το casus belli

«Όχι 12 μίλια, ούτε ένα» είπε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ,  κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου πριν από το τέλος της χρονιάς.

Υπενθυμίζοντας το casus belli συμπλήρωσε:

«Η απόφαση ελήφθη από την Εθνοσυνέλευσή μας το 1995 και το θέμα είναι ξεκάθαρο και η απόφαση παραμένει σε ισχύ».

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκική Εθνοσυνέλευση, στις 8 Ιουνίου 1995, κήρυξε casus belli (αιτία πολέμου) ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.

«Η Αθήνα μεταφέρει την κρίση από το Αιγαίο στη Μεσόγειο»

Το θέμα της ενδεχόμενης επέκτασης των ελληνικών υδάτων στα 12 μίλια, απασχολεί και τον τουρκικό Τύπο, με μερίδα αυτού να στοχοποιεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Ετοιμάζονται να κάνουν ένα προκλητικό βήμα. Η Ελλάδα ετοιμάζεται να επεκτείνει στα 12 μίλια τα χωρικά της ύδατα στα νότια και δυτικά της Κρήτης», ανέφερε τούρκος παρουσιαστής, για να καταλήξει: «Προεκλογικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη μεταφέρει την κρίση από το Αιγαίο στη Μεσόγειο».

Επιχειρώντας να το εξηγήσει, επισημαίνει ότι «Ο Μητσοτάκης που έχει στριμωχτεί στην εσωτερική πολιτική σκηνή βλέπει αυτό το βήμα ως μία εκλογική επένδυση. Ενώ η αντίδρασή του στο πεδίο, είναι σαν προάγγελος μιας νέας κρίσης.

»Διότι με την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 μίλια θα υπάρξει είσοδος σ’ ένα τμήμα της κοινής αποκλειστικής ζώνης Τουρκίας-Λιβύης».

Πηγή: in.gr