Ισως η 117 Πτέρυγα Μάχης, στην Ανδραβίδα να είναι αυτή τη στιγμή το πιο ενεργό στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ευρώπης. Σχεδόν κάθε πέντε λεπτά, μέρα – νύχτα καταγράφει και μια απογείωση ή μια προσγείωση μαχητικού αεροσκάφους. Εκατό μαχητικά αεροπλάνα από έξι χώρες έχουν τη βάση τους στην Ανδραβίδα, μετέχοντας στην πιο σημαντική άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων, στην πολυεθνική αεροναυτική άσκηση «Ηνίοχος 2021». Εκατό μαχητικά σκεπάζουν με τα φτερά τους τους ελληνικούς ουρανούς από το βόρειο Αιγαίο έως τα νότια της Κρήτης και από το Επτάνησα έως το σύμπλεγμα Μεγίστης. Πρόκειται για την κάλυψη ολόκληρου του FIR Αθηνών, με ασκήσεις που πραγματοποιούνται τούτες τις ημέρες στην εσχατιά του Αιγαίου, εκεί κοντά στο Καστελλόριζο και σε ορισμένες νησίδες με σημειολογική σημασία, όπως η Παναγιά, οι Φούρνοι, οι Ανθρωποφάγοι. Από εκεί κάποιο μαχητικό όλο και θα περάσει που μετέχει στην άσκηση.

Η Ελλάδα χτίζει συμμαχίες

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος τις αποκαλεί «στρατιωτική διπλωματία», η οποία άρχισε να ξεδιπλώνεται όχι μόνον με χώρες του ΝΑΤΟ, ή της Μεσογείου, αλλά και με αραβικές χώρες, όπως η Αίγυπτος, τα Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και ίσως σύντομα και η Ιορδανία.

Πρόκειται για μια ευρύτερη άσκηση, με σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ, στην οποία ίσως για πρώτη φορά προστέθηκαν σε αυτή και χερσαίες καθώς και ναυτικές δυνάμεις, στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, η οποία παρέχει στους συμμετέχοντες υψηλότατο επίπεδο εκπαίδευσης και μοναδική εμπειρία συμμετοχής, γεγονός που αποδεικνύεται από το μεγάλο ενδιαφέρον που δείχνουν διεθνείς παράγοντες και στρατιωτικοί αναλυτές. Είναι μία άσκηση που ενόχλησε την Τουρκία (κάθε φορά που διεξάγεται ο «Ηνίοχος» η Τουρκία δείχνει να ενοχλείται και αντιδρά με την έκδοση παράνομων NAVTEX). Ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν Ντεβλέτ Μπαχτσελί  με το γνωστό του παραλήρημα έκανε λόγο για συνωμοσίες εναντίον της Τουρκίας και για προβοκάτσια από την πλευρά της Ελλάδος. Ο Μπαχτσελί έφτασε μάλιστα στο σημείο να ισχυριστεί ότι η άσκηση «Ηνίοχος» παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας. Και όλα αυτά για μία άσκηση με ξένη συμμετοχή, με ξένους παρατηρητές, την παραμονή της επίσκεψης Δένδια στην Τουρκία.

Αεροσκάφη από 6 χώρες

Από την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας πετούν καθημερινά  τα F-18 των Ισπανών, τα F-16 και τα F-15 των Ισραηλινών, τα F-16 των Εμιράτων, τα F-16 των Αμερικανών, τα Rafale και τα Mirage των Γάλλων, ενώ ένα θηριώδες αμερικανικό ιπτάμενο τάνκερ (KC-135) ανεφοδιάζει στον αέρα τα μαχητικά σε κάθε γωνιά του FIR Αθηνών. Ανάμεσα στα μαχητικά ξεχωρίζει και ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV), τύπου MQ-9, κατασκοπευτικό, από αυτά που ενεργούν στη Βόρειο Αφρική. Η Κύπρος που δεν διαθέτει Πολεμική Αεροπορία, παρά μόνον επιθετικά και άλλα ελικόπτερα, μετέχει με ένα ελικόπτερο τύπου AW-139. Στρατιωτικοί παρατηρητές μετέχουν από  Αυστρία, Αίγυπτο, Ιορδανία, Ρουμανία, Σλοβενία, ενώ ο Καναδάς έστειλε οκτώ στελέχη που συμμετέχουν ως διαχειριστές αεράμυνας (GCI).

«Λαίλαψ 21»

 Το ξεχωριστό σημείο της άσκησης είναι ότι πέραν του γεγονότος ότι καλύπτει όλο το FIR Αθηνών (και σε αυτό πετούν και τα αμερικανικά και τα γαλλικά και τα ισπανικά και λοιπά αεροσκάφη) είναι ότι συνδυάζεται με την άσκηση «Λαίλαψ 21» του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ ήδη συμμετέχουν και μονάδες της διακλαδικής διοίκησης ειδικών επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ και του Στρατού Ξηράς. Ο «Ηνίοχος» με τον σχεδιασμό και την εκτέλεσή του εκπέμπει πολλαπλά  μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις και με πολλούς αποδέκτες. Κυρίως όμως  εκπέμπει σαφές πολιτικό και διπλωματικό περιεχόμενο. Από την προηγούμενη Δευτέρα διεξάγονται ασκήσεις επιθετικής αντεπίθεσης, αμυντικές επιχειρήσεις (Air Defence Operations), επιχειρήσεις αντεπίθεσης επιφανείας, αποστολές αναγνώρισης, έρευνας και διάσωσης, ασκήσεις εναντίον χρονικά ευαίσθητων στόχων, ασκήσεις αναχαιτίσεως και αναγνωρίσεως εχθρικών εναέριων εισβολέων.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr