Η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης. Δεκαέξι από τα 23 νησιά έχουν ελληνικό στρατό. Η Τουρκία τίθεται εναντίον της Ελλάδας σχετικά με αυτήν την κατάσταση, «η Λωζάνη θα έρθει στο τραπέζι», σημειώνει ο συντάκτης Σαϊγί Οζτούρκ στην τουρκική εφημερίδα Sözcü.

«Εχουν τεράστιο οπλισμό»

«Σε κάθε ευκαιρία η Ελλάδα προβαίνει σε κατηγορίες εναντίον της Τουρκίας, ενώ στη Συνθήκη της Λωζάνης που υπογράφηκε από την Ελλάδα και την Τουρκία το 1923, καθώς και τη συμφωνία του Παρισιού το 1947, σημειώνεται η μη στρατικοποίηση των νησιών, αλλά 16 από τα 23 νησιά που αναφέρονται είναι στρατιωτικοποιημένα και αποκαλύφθηκε ότι έχουν τεράστιο οπλισμό» τονίζεται στο άρθρο.

Αναφέρεται επίσης ότι η Τουρκία θα επιδιώξει κατά τη συνάντηση των εκπροσώπων των δύο χωρών να τεθεί ξανά η Συνθήκη της Λωζάνης.

Αν και τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας είναι 6 μίλια για τα όρια του εναέριου χώρου ισχυρίζεται ότι είναι 10 μίλια, και σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές αυτό αντίκειται στις διεθνείς συνθήκες, σημειώνει ο συντάκτης του άρθρου.

Και προσθέτει ότι ο υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε πως οι σχέσεις με την Ελλάδα πρέπει να συζητηθούν στο πλαίσιο καλής γειτονίας.

Στη συνάντηση που θα γίνει, θα συζητηθούν τα αμφιλεγόμενα ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Καμία χώρα δεν θα σχολιάσει το περιεχόμενο των συνομιλιών, επισημαίνεται.

Για τα θέματα που θα συζητηθούν έχει καταρτισθεί η ατζέντα και μεταξύ αυτών οι διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάνης και ο εξοπλισμός των νησιών θα είναι ανάμεσα στα σημαντικά της συνάντησης, προστίθεται.

Το Αγαθονήσι και ο μουφτής

Οι εντάσεις αυξήθηκαν όταν η πρόεδρος της Ελλάδας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επισκέφθηκε το Αγαθονήσι, σημειώνει ακόμη ο αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας, η οποία παρουσιάζει και φωτογραφία από την επίσκεψη (πάνω).

Ο πρόεδρος Ερντογάν υπενθύμισε ότι η Ελλάδα δεν συμμορφώνεται με κάποιες από τις διατάξεις της Συνθήκης τη Λωζάνης και αναφέρθηκε επίσης, στο ζήτημα του επικεφαλής μουφτή τονίζοντας ότι δεν έχει λυθεί, αφού τοποθετήθηκε και δεν εκλέχθηκε, παραλληλίζοντας το θέμα με αυτό του Πατριάρχη που εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο, όπως αναφέρει το άρθρο.

Πηγή: echedoros-a.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Πηγή: in.gr