Η έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου σημειώνει ότι η «τρομοκρατική οργάνωση του PKK άρχισε να υποστηρίζεται από το Ιράν στη διάρκεια της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στο βόρειο Ιράκ» (στη φωτογραφία από βίντεο του IHA, επάνω, το τουρκικό πυροβολικό βάλλει κατά θέσεων του PKK) .

Εμπλέκεται το Ιράν

Το έγγραφο τονίζει ότι οι Κούρδοι αυτονομιστές του PKK άρχισαν να συνεργάζονται με μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν και έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις κατά των τουρκικών δυνάμεων στο Ιράκ και τη Συρία τους τελευταίους μήνες.

Την έκθεση που συνέταξε η Υπηρεσία Πληροφοριών Αμυνας των ΗΠΑ (DIA), αναφέρει ότι μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις κατά των τουρκικών δυνάμεων στο Ιράκ και τη Συρία τους τελευταίους μήνες και σχολιάζει ότι «ορισμένες από αυτές τις επιθέσεις στο Ιράκ πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το PKK».

Τουρκικά ΜΜΕ: Εντυπωσιακή έκθεση του Πενταγώνου για την τρομοκρατική οργάνωση PKK: Αρχισαν να συνεργάζονται με ιρανούς μαχητές μετά την επιχείρηση της Τουρκίας

«Μετά τις επιθέσεις της Τουρκίας με στόχο το PKK στο βόρειο Ιράκ τον Φεβρουάριο, μια νέα μαχητική ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν εξαπέλυσε επίθεση με ρουκέτες στη στρατιωτική βάση της Τουρκίας βόρεια της Μοσούλης», επισημαίνει η έκθεση.

Η DIA προβλέπει ότι «αυτή η μαχητική ομάδα θα συνεχίσει να εργάζεται σε συντονισμό με το PKK ως απάντηση στις αεροπορικές επιδρομές της Τουρκίας και με μη επανδρωμένα αεροσκάφη».

Πιθανός λόγος

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης σχόλια για τον σκοπό των μαχητών που συνεργάζονται με την τρομοκρατική οργάνωση PKK:
«Οι μαχητές πιθανώς επιτίθενται στις τουρκικές δυνάμεις, προκειμένου να γίνει σαφές στην Τουρκία πως είναι οι θεματοφύλακες της ανεξαρτησίας του Ιράκ».

Ο τουρκικός στρατός εισέβαλε στο βόρειο Ιράκ στις 18 Απριλίου. Στρατιωτικός στόχος ήταν η καταδίωξη των κούρδων αυτονομιστών στις περιοχές Μετίνα, Ζαπ, και Αβασίν – Μπασιάν τόσο με χερσαίες δυνάμεις όσο και με εναέριες.

Πηγή: haberler.com, echedoros-a.gr

Πηγή: in.gr