Ως πρόταση – έκπληξη για την αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ παρουσίασαν τα τουρκικά ΜΜΕ χθες τις δηλώσεις του ισραηλινού υπουργού Ενέργειας, Γιουβάλ Στάινιτς, ο οποίος σε συνέντευξη του στο κανάλι CNBC-Middle East είπε ότι «θα χαρεί πολύ να δει την Τουρκία να συμμετέχει στο φόρουμ για το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου».

Συνάντηση με Ερντογάν

«Η Τουρκία και το Ιράν είναι δύο πολλοί ισχυροί και σημαντικοί παράγοντες στην περιοχή», πρόσθεσε.

Ο Γιουβάλ Στάινιτς αποκάλυψε ότι πριν 5 χρόνια περίπου συναντήθηκε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο ευρείας διάσκεψης που είχε διοργανώσει ο τότε πρόεδρος Ομπάμα στον Λευκό Οίκο για την πυρηνική ασφάλεια και είχε κάνει μια πρώτη συζήτηση για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς του ισραηλινού αερίου (Leviathan-Ceyhan) μέσω Τουρκίας.

Η υπόθεση δεν προχώρησε, αλλά ο ισραηλινός υπουργός Ενέργειας δηλώνει ότι το Ισραήλ είναι πρόθυμο να προχωρήσει το θέμα και προτείνει τη συμμετοχή της Τουρκίας στο φόρουμ για το φυσικό αέριο της ανατ. Μεσογείου.

«Δεύτερη προσπάθεια»

«Είμαι έτοιμος να κάνω μια δεύτερη προσπάθεια. Ελπίζω προσωπικά ότι η Τουρκία θα αλλάξει πορεία. Από την περιφερειακή σύγκρουση με ορισμένους από τους γείτονές της σε περιφερειακή συνεργασία.

»Σε μία τέτοια προοπτική θα ήμουν ευτυχής, αν η Τουρκία ήταν ικανή και είχε τη βούληση να συμμετάσχει στο φόρουμ για το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου ως μέρος της περιφερειακής συνεργασίας.

»Αυτό είναι καλό για την επιχειρηματικότητα και ποτέ δεν κλείνουμε την πόρτα στη συμμετοχή της Τουρκίας στο φόρουμ για το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου», δήλωσε ο Γιουβάλ Στάινιτς.

Πηγή: sigmalive.com

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr