Αξιωματούχοι υψηλού επιπέδου από 78 χώρες θα παραστούν το Σάββατο στην τελετή ορκωμοσίας του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το Anadolu.

Στην τελετή ορκωμοσίας στο προεδρικό συγκρότημα θα παραστούν 21 αρχηγοί κρατών, 13 πρωθυπουργοί, καθώς και εκπρόσωποι κοινοβουλευτικού και υπουργικού επιπέδου, καθώς και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, όπως το ΝΑΤΟ και ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC).

Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών Βασίλης Κασκαρέλης. Προσκεκλημένος της Προεδρίας της Τουρκικής Δημοκρατίας είναι επίσης ο πρώην Επίτροπος στην ΕΕ, Δημήτρης Αβραμοπουλος.

Η ορκωμοσία

Ο Ερντογάν θα ορκιστεί στο Κοινοβούλιο της Τουρκίας στις 14:00 τοπική ώρα και θα ξεκινήσει τη νέα του θητεία. Στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος θα μεταβεί στο μαυσωλείο του ιδρυτή της τουρκικής δημοκρατίας, του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, πριν τις επίσημες τελετές και το μεγάλο δείπνο.

Μετά το δείπνο αναμένεται να ανακοινώσει το υπουργικό του συμβούλιο.

Ο Ερντογάν κέρδισε τις επαναληπτικές προεδρικές εκλογές την περασμένη Κυριακή με ποσοστό 52,18% των ψήφων. Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έλαβε 47,82%, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της χώρας.

Πηγή: in.gr