Την πέμπτη θέση συνολικά και πρώτη στην Ευρώπη και στην Κεντρική Ασία σε σύνολο 160 χωρών κατέχει η Τουρκία σε περιστατικά σύγχρονης σκλαβιάς σύμφωνα με μία έκθεση που υπογράφουν και οργανισμοί του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον Κατάλογο Παγκόσμιας Σκλαβιάς του 2023 (Global Slavery Index), τον οποίο έχουν δημιουργήσει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) καθώς και ο οργανισμός ανθρωπίνων δικαιωμάτων Walk Free, το 2021 υπήρχαν 1.3 εκατομμύρια άνθρωποι που χαρακτηρίζονται ως «σύγχρονοι σκλάβοι» στην Τουρκία. Αυτό ισούται με μία αναλογία πως 15,6 «σύγχρονους σκλάβους» ανά 1.000 ανθρώπους στη χώρα.

Σύμφωνα με την έκθεση η Τουρκία έχει τα περισσότερα περιστατικά σύγχρονης σκλαβιάς ανάμεσα στις 47 χώρες της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας που περιλαμβάνονται στη λίστα. Επίσης είναι ανάμεσα στις χώρες με την υψηλότερη αναλογία όντας στην πέμπτη θέση συνολικά μεταξύ των 160 χωρών που περιλαμβάνονται στη λίστα.

Η έκθεση επίσης καταδεικνύει την Τουρκία ως μία από τις λιγότερο ενεργές χώρες στην Ευρώπη και στην Κεντρική Ασία στην καταπολέμηση της σύγχρονης σκλαβιάς.

Ακόμα θεωρείται ως μία από τις πιο ευάλωτες χώρες στον κίνδυνο μοντέρνας σκλαβιάς στην περιοχή εξαιτίας της κατάστασης των αιτούντων ασύλου από εμπόλεμες ζώνες όπως η Συρία και επίσης υπογραμμίζει την επίπτωση της φτώχειας εξαιτίας της προκατάληψης εναντίον των αιτούντων ασύλου και των μελών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, καθώς και επιδείνωση στα δικαιώματα των γυναικών τα τελευταία χρόνια.

Η έκθεση εστιάζει στη στοχευμένη εκμετάλλευση γυναικών από τη Συρία από εγκληματικές οργανώσεις που δρουν στη Σανλιούρφα, μία περιοχή στα σύνορα με τη Συρία. Οι ευάλωτες ομάδες και ειδικά οι χήρες, μπαίνουν στο στόχαστρο αυτών των μοχθηρών δικτύων που διακατέχονται από την αντίληψη ότι έχουν περιορισμένη προστασία.

Τέλος η έκθεση σημειώνει πως η Τουρκία δεν επηρεάζεται μόνο από τη σύγχρονη σκλαβιά εντός των συνόρων της, αλλά επίσης αυξάνει τον κίνδυνο για περιστατικά σύγχρονης σκλαβιάς στο εξωτερικό εξαιτίας κάποιων εκ των προϊόντων που εισάγει όπως συμβαίνει και με άλλες χώρες της G20.

50.000.000 άνθρωποι ζούσαν σε καθεστώς σύγχρονης σκλαβιάς το 2021

Σύμφωνα με την έκθεση 50.000.000 άνθρωποι ζούσαν σε καθεστώς σύγχρονης σκλαβιάς το 2021. Από αυτούς τα 28 εκατομμύρια υπέφεραν από καθεστώς καταναγκαστικής εργασίας και 22 εκατομμύρια ήταν παγιδευμένα σε έναν εξαναγκαστικό γάμο.

Ακόμα όπως συμπεραίνει το Walk Free ο αριθμός των ανθρώπων που υποφέρουν από σύγχρονη σκλαβιά έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία πέντε χρόνια. Καθώς το 2021 περίπου 10 εκατομμύρια άτομα περισσότερα σε σχέση με το 2016 υπέφεραν από αυτή την κατάσταση.

Οι γυναίκες και τα παιδιά παραμένουν οι πιο δυσανάλογα ευάλωτοι της σύγχρονης σκλαβιάς. Περισσότερα από 12.000.000 των ανθρώπων που πέφτουν θύματα σύγχρονης σκλαβιάς είναι παιδιά, ενώ γυναίκες και κορίτσια αποτελούν πάνω τα μισά και συγκεκριμένα το 54%. Επίσης ιδιαίτερα ευάλωτοι είναι οι μετανάστες εργάτες, οι οποίοι είναι τρις φορές πιο πιθανό να υποστούν καταναγκαστική εργασία σε σχέση με όσους δεν είναι μετανάστες.

Οι πρώτες 10 χώρες της λίστας

Η σύγχρονη σκλαβιά συμβαίνει σε κάθε χώρα ανεξαρτήτως πλούτου, ωστόσο οι πρώτες 10 χώρες της λίστας έχουν μερικά κοινά πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά και περιλαμβάνουν περιορισμένη προστασία των πολιτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αρκετές εξ αυτών βρίσκονται σε «εκρηκτικές» περιοχές, που χαρακτηρίζονται από πολιτική αστάθεια, συγκρούσεις και απολυταρχισμό. Πολλές από αυτές τις χώρες αποτελούν σπίτι για μεγάλο αριθμό ευάλωτων ανθρώπων, όπως είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες εργάτες. Οι μετανάστες εργάτες αποτελούν την πλειονότητα του εργατικού δυναμικού σε Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κουβέιτ.

Η Βόρεια Κορέα, Ερυθραία, Μαυριτανία και το Αφγανιστάν είναι οι πρώτες τέσσερις χώρες της λίστας. Οι δύο πρώτες έχουν συχνά περιστατικά κρατικής καταναγκαστικής εργασίας. Μάλιστα στη Βόρεια Κορέα ένας στους 10 ανθρώπους ζει σε τέτοιο καθεστώς.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 69η θέση σε σύνολο 160 χωρών, ενώ τις τελευταίες θέσεις στην έκθεση κατέχουν οι σκανδιναβικές χώρες, Δανία, Σουηδία και Νορβηγία και χώρες της κεντρικής Ευρώπης και συγκεκριμένα η Ελβετία, η Γερμανία και η Ολλανδία.

Τι είναι η μοντέρνα σκλαβιά

Σύμφωνα με τον οργανισμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων Walk Free, η σύγχρονη σκλαβιά είναι ένα κρυφό έγκλημα, το οποίο επηρεάζει κάθε χώρα στον κόσμο. Η σύγχρονη σκλαβιά έχει εντοπιστεί σε αρκετές βιομηχανίες όπως στην παραγωγή ρούχων, στη μεταλλευτική και στη γεωργία καθώς και σε πολλές συνθήκες όπως από κατοικίες μέχρι καταυλισμούς για εκτοπισμένους και μεστανάστες.

Η  σύγχρονη σκλαβιά περιλαμβάνει μία σειρά συγκεκριμένων νομικών συμωάντων που περιλαμβάνουν την καταναγκαστική εργασία, δουλειά λόγω χρέους, εξαναγκαστικούς γάμους, σκλαβιά, πρακτικές σκλαβιάς και εμπόριο ανθρώπων. Παρόλο που η σύγχορνη σκλαβιά δεν έχει οριστεί από τον νόμο χρησιμοποιεί μία πληθώρα όρων που επικεντρώνονται σε παρόμοιους όρους από συναφείς νομικά καταστάσεις, όπως η εκμετάλλευση ενός ατόμου που δεν μπορεί να αρνηθεί ή να φύγει εξαιτίας απειλών, βίας, εξαναγκασμού, δόλου, απάτης και κατάχρησης εξουσίας.

Πηγή: in.gr